Wonen in een oude school

Niet alle scholen zijn vanwege Corona gesloten. De bewoners van deze oude schoolgebouwen weten van tochtige gangen en klaslokalen zelfs een adembenemend loft of knus woonhuis te maken.

Af en toe komt er een oude school in de verkoop. Geïnteresseerden treffen meters systeemplafond, tl-licht en schimmelige muren aan... Toch weten zij erdoorheen te kijken. Hoe doen ze dat?

Wijntjes drinken in groep 2 van oude school De Wijk

Ooit zaten hier de leerlingen uit groep 2, maar nu schenken wijnhandelaren Martine en Martijn vanaf hun kookeiland een lekker glas in voor hun vrienden en familie. In Enschede woonde het stel al in een oude school en dat beviel zo goed, dat ze deze oude kleuterschool uit 1913 ombouwden tot moderne woning. Door de opvallend grote ramen is het echt een ware oase van licht.

Oude school De Wijk

Gezin van zes woont in kleuterschool Capelle aan den IJssel

De oude kleuterschool was tochtig en vervallen, maar lerares Jacobine en haar man André weten dit pand te verbouwen en te verduurzamen. Met hun gezin van vijf kinderen en de zesde op komst hebben ze de ruimte ook wel nodig. Dus: isolatie erin, gas eruit en op het dak een warmtepomp en maar liefst 36 zonnepanelen. Voor het eten luiden ze de oude schoolbel! Handig met zo’n grote familie.     

Oude kleuterschool in Capelle aan de IJssel

Architectenkoppel tovert school om tot loft in Rotterdam

Het hart van architecten Jenny en Dominique sloeg over toen dit schoolgebouw op de markt kwam. Ze verbouwen het tot zes appartementen en trekken met hun baby in op de begane grond. Grote muren breken ze door en zo ontstaan loftachtige open ruimtes. Verrassing was het betonnen plafond. Dat kwam tijdens de verbouwing tevoorschijn. Het stel heeft heel wat uurtjes gestoken in het afbikken van het oude stucwerk. Nu geeft het ruwe warm-grijze beton de grote witte ruimtes juist wat sfeer.   

School met Zweedse stijl

Deze oude school in Amsterdam-Noord zat vol schimmel en oude tl-buizen. Toch weten de huidige bewoners Diana, Steef en hun zoontje er na een slimme verbouwing een waar imperium van te maken. In geheel eigen stijl verft het koppel alle muren tijdloos zwart of antraciet. Zij verzamelen vintage meubels en accessoires en creëren zo hun eigen look.

Amsterdamse klaslokalen omgedoopt tot modern appartement

Voormalige school in Den Bosch wordt Japanse parel

Irene stond 36 jaar voor de klas en stopte daarmee toen zij met haar man Henk in deze oude school in Den Bosch trokken. Het huis zit vol eigenheden: Irene maakte zelf de keuken en ze behangen een ‘knuffelmuur’ met vilt.  Ook hun voorliefde voor Japan is overal terug te vinden net als het cijfer drie: de keuken, de tafel en de muur in de woonkamer zijn allemaal precies drie meter lang. 

Oud schoolgebouw Den Bosch

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!