Dorien en Jeroen maken van hun droom werkelijkheid. Ze besluiten een oude schoolbus te kopen en deze om te bouwen tot woonhuis én kantoor. In de winter reizen ze naar de zon in Zuid-Europa, in de zomer herontdekken ze hun eigen land België. Ze ervaren niet alleen minder lasten, maar ook meer vrijheid. Kortom, een win-win situatie. Wij gaan met ze in gesprek.

Een huis op wielen

Jeroen en Dorien hebben een succesvolle animatiestudio, als ze zichzelf in 2019 de vraag stellen of ze nog verder willen uitbreiden met het bedrijf of liever met z'n tweeën blijven in ruil voor meer vrijheid. Ze kiezen voor het laatste. Het is de start van hun zoektocht naar die o-zo-fantastische bus. Hun motto? Minder moeten en meer genieten. Het lukt.

‘We raakten geïnspireerd door het busleven in Amerika: de Skoolie trend.’ De typische schoolbus wordt getransformeerd naar een klein leefbaar huis en zo rijden complete gezinnen er mee door Amerika. ‘Die filosofie van vrijheid, een mobiel huis, sprak ons aan. We zijn voor ons werk niet aan een plek gebonden.’ En zo stuiten Dorien en Jeroen op een oude omgebouwde vrachtwagen die dienst heeft gedaan als schoolbus in Brussel. Ze bouwen het ding opnieuw om en zeggen de huur op van hun appartement in Antwerpen. Lang leve het avontuur.

Bron: fluxi.on.wheels

Zelfredzaam en energiezuinig

De bus is geel en blauw. Nogal opvallend. Jeroen: 'Ik wilde de bus eigenlijk wit verven, maar tijdens de verbouwing raakten we steeds meer gewend aan de kleuren en hebben we besloten het zo te laten. Het past nu goed bij ons.' De verbouwing duurt een jaar, met hulp van de vader van Jeroen. In een 3D programma ontwerpen ze elk plekje in de bus en meten ze tot op de millimeter precies hun woonkeuken, slaapkamer en badkamer. Alles past, gelukkig.

Met stroom en internet kunnen we vier weken op een plek blijven
Jeroen en Dorien
8 minuten

'Het grootste gedeelte van het budget gaat op aan de vier zonnepanelen en zes grote accu’s onderin de bus. We wilden zelfredzaam en energiezuinig zijn. Dat is gelukt.’ Naast de groene energie hebben ze een grote watertank en een compost toilet. ‘We zijn niet afhankelijk van de omgeving waar we staan. Zolang we stroom hebben en internet, kunnen we op een plek zo’n drie à vier weken staan zonder opnieuw water te tanken.’

Een opgeruimd hoofd

Daarnaast is er nog een voordeel aan klein wonen. Het geeft rust in je hoofd. Want weinig spullen betekent een opgeruimd hoofd. Dorien: ‘In de bus hebben we één kledingkast en op een aantal slimme bergruimtes na, hebben we veel kleding en spullen moeten verkopen. Het voelt lichter en geeft ruimte voor creativiteit. En wie ziet het nou als ik twee keer hetzelfde aantrek? Niemand. Zeker niet als we steeds van plek veranderen. Ik kan het iedereen aanraden'