Wonen op het Groningse platteland

In het noorden van het land wonen Corianne en Jaap in een vrijstaand arbeidershuisje samen met hun vier kinderen. In de woning is niet veel ruimte, maar met tal van praktische oplossingen hebben ze plek gevonden voor iedereen en alle spullen.

Verbouwen

Een ruwe parel, dat was het arbeidershuisje in Oldenzijl. Maar Jaap en Corianne waren gelijk verliefd. De woning was aan een flinke opknapbeurt toe, zelf hebben ze de binnenkant volledig onder handen genomen. Tijdens de verbouwing kiezen ze graag voor duurzame oplossingen zoals houtvezelisolatie en zonnepanelen op het dak. Wel met behoud van de sfeer en oude details. Zo ook de charmante deurposten. Ze zijn wel een beetje klein, maar dat Corianne af en toe haar hoofd stoot neemt ze voor lief.

In de keuken is niet veel ruimte, daarom heb ik daar een hoekbank met opbergruimte bedacht
Corianne Kamminga
De planken in de kast komen uit de oude keuken van het huis
Jaap Visser

Hergebruik oude materialen

Met gebruik van oude materialen en slimme oplossingen is het huis ingericht. In de keuken hangt een oude plank uit de schuur van de vader van Corianne. Hierop staan alle weckpotten met voorraden. De vloer uit de oude keuken van het huis is gebruikt voor de planken in de kast in de woonkamer en het badkamermeubel is gemaakt van de vloer uit een oude kerk. In de slaapkamer is om het bed een kastenwand gemaakt om ruimte te besparen. Ook voor een commode was weinig ruimte, Jaap heeft een opklapbaar alternatief gemaakt in de ouderlijke slaapkamer. 

Jaap en Corianne willen graag zelfvoorzienend leven. Zo verbouwen ze hun eigen groente en fruit in de moestuin. Ook maakt Corianne haar eigen wasmiddel. Ze weet nu wat de juiste verhoudingen zijn en heeft een voorraadje gemaakt. 

Geschreven door
Rosemarijn Zandt
Datum