Wonen op het water

Op 5 mei vieren we het 75-jarig bestaan van onze vrijheid. In deze tijden van corona misschien nog wel specialer om bij stil te staan.

Tegenwoordig zijn we zo gewend aan onze vrijheid dat het nu in de tijden van het corona-virus voelt alsof je bent beroofd van je dagelijkse vrijheid. Je kunt niet zomaar even de hort op gaan. Mensen proberen het nu in en om het huis maar zo gezellig mogelijk te maken. Genieten van je omgeving, genieten van wat hebt. Mensen met een woonboot genieten van hun plekje op en rondom het water. Deze mensen wisten van hun woonark een waar paradijsje te maken. Want wonen aan het water geeft een bepaald soort gevoel van vrijheid. 

Amsterdamse droomboot

Toen Bart Biermans zijn woonboot aan de Amstel kocht, ging hij niet over een nacht ijs; pas na een paar jaar dobberen op het water besluit hij de inrichting op de schop te gooien. Op het dak komt een extra kamer én het hele huis wordt voorzien van licht en luxe eyecatchers. Bart heeft in zijn hele woonark de elementen water, aarde, lucht en vuur toegepast. Hij vindt zijn leefomgeving erg belangrijk, zijn tropische plantenwand zorgt daarom voor net wat extra zuurstof op het water.

Drijvende woning in de Flevopolder

In de wijk Warande in Lelystad drijven acht unieke woningen op het water. Voor Freddy en John is het een droom die uitkomt, hun zelfgebouwde drijfwoning, midden in de natuur met een fantastisch mooi uitzicht. Eerder woonden ze al op een woonboot aan de Vecht. Maar met de komst van de kinderen kiezen ze voor een woning op het vaste land van Lelystad, maar wanneer de mogelijkheid zich voordoet om een buurtje met arken midden in de natuur te kunnen realiseren in de polder grijpt Freddy haar kans bij de gemeente. Het voordeel van wonen op een ark in de natuur vindt John dat je de seizoenen optimaal beleeft.

Scandinavische woonboot

Annelies en Hans Wolters wonen in een ruimtelijke woonboot in Amsterdam-Noord. De verbinding met het water en de grote tuin maken het uniek wonen. Het stel heeft altijd de wens gehad om zelf iets te ontwerpen of te bouwen. Het werd deze woonboot met Scandinavisch interieur, oftewel rust, eenvoud en functionaliteit met natuurlijke materialen en rustige kleuren. Annelies merkt het als ze bij vrienden of familie thuiskomt in een rijtjeshuis, met aangrenzende tuinen: ze kan er niet aan wennen. 'Het leven op een boot en aan het water is zoveel meer vrijer.'

Woonark gebaseerd op Japanse maatvoering

In de woonarkenhaven in de Amsterdamse Schinkel wonen Julius en Ingrid samen met hun kinderen op een zelfontworpen zwarte woonark. De omgeving met de verschillende soorten arken geeft een dorps gevoel midden in de stad, het beste van twee werelden volgens Ingrid. Vrijwel alles in het huis is gebaseerd op een Japanse maatvoering, de tatami, wat staat voor 2:1. Daardoor voelen de diverse ruimtes in de ark heel harmonieus en gebalanceerd aan. En op het dakterras genieten ze van het buiten zijn.

Vrijheid blijheid

De vrijheid van leven op het water, dat is wat Wendy en Bas zoeken in een huis. Bas vaart al sinds zijn jeugd maar om te gaan wonen op een schip had hij niet bedacht. Bij Wendy moest het idee even landen om van een beroepsmatig vaartuig een woonhuis te gaan maken. Inmiddels leven Bas en Wendy alweer een aantal jaren samen met hun dochters op een Kempenaar in Zaandam. Dit voormalige binnenvaartschip van 34 meter hebben zij in 9 maanden tijd verbouwd tot het ideale huis dat het nu is. Om optimaal van de zon te kunnen genieten in zomer en winter varen ze ieder half jaar met het schip zodat ze hem andersom kunnen aanmeren aan de steiger.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!