Geert Pruiksma is als kunsthistoricus de nieuwe expert van BinnensteBuiten. Eens in de twee weken dompelt hij zich onder in de wereld van openbare kunst. Hij is museumdirecteur van het Nienoord museum in Leek en studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Groningen. Als je goed om je heen kijkt dan is er enorm veel te zien, zo leert hij ons.

Hoe ontstond je fascinatie voor buitenkunst?

Dat was al tijdens mijn studie kunstgeschiedenis in Groningen. Ik had veel bijbanen, zo ook in het Groninger Museum. Geregeld haalde ik buitenlandse gasten op van Schiphol. Dan reed ik expres door de stad, zodat ze zich later ook de stad zouden herinneren. Ik kwam er toen al achter dat er zo veel kunst op straat te zien was. Gewoon in de buitenlucht. Terwijl ze eigenlijk alleen kwamen voor een opening van een tentoonstelling in het museum. 

Geert Pruiksma

Kom je uit een kunstfamilie?

Mijn ouders komen allebei uit families waar kunst en cultuur als dagelijkse kost werden beschouwd. Op vakantie bezochten mijn ouders, broer en ik, altijd musea, kastelen, stadscentra en concerten. Best een druk programma, maar het legde de bodem voor mijn brede interesse in kunst. Ook hoort daar mijn liefde voor muziek bij. Mijn vader was muziekleraar op een middelbare school. Hij dirigeert, componeert en arrangeert nog altijd. Mijn moeder zingt sopraan in de groepen die hij dirigeert. De hele familie komt kijken, ook de kleinkinderen. Heel belangrijk voor ons Friezen: het beoefenen en genieten van kunst en cultuur doe je samen. 

Laten we om ons heen blijven kijken, want wie goed oplet die ziet zoveel meer
Geert Pruiksma

Wat maakt kunst voor jou zo aantrekkelijk?

Het is verrassend om met andere ogen naar je eigen onderwerpen te kijken. Niet alleen in een museum, maar ook daarbuiten. Zo herken ik bijvoorbeeld veel luchten doordat ik die ooit op een schilderij heb gezien. Zo zijn de stormluchten van schilder Carel Willink natuurlijk heel herkenbaar.

Geert Pruiksma | Foto's: Marjon Lukje

Hoe vind je het om als expert te werken voor BinnensteBuiten?

Toen ik werd gevraagd dacht ik meteen; 'wat uitdagend en eervol'. Ook een mooie aanvulling op mijn werk als museumdirecteur. Een eer, omdat ik zie dat er een brede betrokkenheid is bij BinnensteBuiten. De kijkers zijn eerder deelnemers dan toeschouwers, merk ik. Het viel me op dat op Facebook kijkers heel zorgvuldig en met verstand van zaken, reageren. Zonder filosofisch te willen worden, zou ik mede daarom met de Buitenkunst onderwerpen zo veel mogelijk mensen willen betrekken bij een wereld die steeds kleuriger wordt. En dan niet met een vingertje van een museumdirecteur, maar met de uitnodiging tot wederzijds nadenken, zeg ik dan heel calvinistisch.

Hoe vind je tot nu toe de opnames?

Geweldig. Je werkt met professionals. Iedereen die meewerkt is inhoudelijk geïnteresseerd. Van de regisseur, geluids- tot cameraman. Ze maken allemaal kunstwerkjes. En het zijn zulke leuke mensen. We hebben ook veel lol op zo’n dag. Ik vind het een groot voorrecht dit te mogen doen.

Geert Pruiksma en cameraploeg

Welke buitenkunst zou je héél graag willen bezoeken voor BinnensteBuiten?

Er is één plek, waar je zonder het te weten zo aan voorbij loopt: het carillon op het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Boven de timpaan hangen de klokken. Heel bijzonder is dat er concerten worden gegeven. Daar zou ik heel graag naar toe willen. Niettemin omdat het mijn enige kans is om ooit vanuit het koepeltje uit te kunnen kijken over Amsterdam. Wie weet komt die opname nog eens.

Wat wil je de BinnensteBuiten-kijker meegeven?

Dat kunst je in allerlei vormen dagelijks omringt. Je moet alleen wel goed blijven kijken. Kijk eens bewust naar gevelstenen, bruggen, stations of bestudeer een rotonde. Zij die durven kijken, zien meer. Ik ben er om de kijker een handje te helpen, ik geef ze als het ware een kleine handleiding zodat de kunstwerken gaan leven. De Olifanten van Almere, langs de A27 vind ik mooi voorbeeld. Nu vertellen die pakbeesten je een verhaal, ze staan daar met een reden. Hoe leuk dat je die kennis nu kan door vertellen als je ze passeert.

Geert is als nieuwe expert bij BinnensteBuiten, ook in het volgende seizoen, elke twee weken te zien in de rubriek Buitenkunst.

Geschreven door
Katja van Akkeren
Datum