De laatste rustplaats

Op dodenherdenking staan we stil bij alle omgekomen oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel een laatste rustplaats voor velen een verdrietige plek is, kan het ook troost bieden.

Graf gaat op in de natuur

Begraafplaats de Hoevens in Alphen is bijzonder. Hier geen rijtjes, boeketten of ornamenten. De graven gaan echt op in de natuur. Dat betekent ook geen onderhoud, want de natuur gaat hier dus haar gang. Charlotte werkt op deze begraafplaats. Veel mensen vinden dat eng, maar zelf ziet ze dat niet zo. Charlotte krijgt hier juist veel rust.

Begraafplaats de Hoevens in Alphen

Het eeuwige leven op begraafplaats Moscowa

Begraafplaats Moscowa is één van de oudste begraafplaatsen van Nederland. Op deze plek kun je niet alleen je dierbaren gedenken, maar ook prachtig wandelen. De natuur gaat hier namelijk over in een begraaf cultuur. Mossen worden niet weggespoten en kunnen al 60 jaar oud zijn. Vooral met Allerzielen is de begraafplaats magisch door alle lichtjes die er dan branden. Het park is aangelegd in de vorm van een vlinder: het eeuwige leven.

Begraafplaats Moscowa in Arnhem

Laatste rustplek voor bewoner van begraafplaats

Willemijn en Leon waren geen tuinders, maar raakten in de ban van het groen van de kleine begraafplaats bij 'Huis te Vraag' in Amsterdam. Het wordt ‘een hartstocht’ om deze vervallen rustplaats uit 1891 haar schoonheid terug te geven. Zij trekken in de aula en werken tot de dag van Leon's overlijden in de tuin. 8 april 2020 overlijdt de kunstenaar plotseling. Zijn as zal terecht komen op de plek waar hij zo van hield en waar hij en zijn vrouw alle graven bij naam kenden. Op de begraafplaats van 'Huis te vraag'. 

De as van bewoner Leon zal bij Huis te Vraag uitgestrooid worden

Historische gedenkplek op De Nieuwe Ooster

De Nieuwe Ooster is een begraafplaats, crematorium en gedenkplaats in één. Het park in Amsterdam werd al in 1892 aangelegd en nu is het Johan die hier al 25 jaar als hovenier het groen overziet. Hij is bijzonder trots op alle bomen die er staan. Het pronkstuk zijn de kastanjebomen: officiële nazaten van de oorspronkelijke kastanjeboom waar Anne Frank vanuit het achterhuis op uitkeek.  

De Nieuwe Ooster in Amsterdam

Nederlandse hunebedden ouder dan de piramides

Boswachter Marieke Schatteleijn neemt een kijkje bij de 5000 jaar oude hunebedden in Drenthe. Ze zijn 1000 jaar ouder dan de piramides in Egypte en oorspronkelijk uit Scandinavië als zwerfkeien met het ijs naar Nederland meegevoerd. Eronder lagen grafkamers met offers zoals potten vol graan. Destijds geloofde men dat de doden niet heengingen, maar onder de mensen bleven en hielpen met de oogst. Handig dus om ze met een mooi grafmonument te vriend te houden.

Hunebed in Drenthe

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!