Op 4 mei staan we stil bij alle omgekomen Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoewel een laatste rustplaats voor velen een verdrietige plek is, kan het ook troost bieden.

Natuurgraf

Begraafplaats de Hoevens in Alphen is bijzonder. Hier geen rijtjes, boeketten of ornamenten. De graven gaan op in de natuur. Dat betekent ook geen onderhoud, want de natuur gaat hier dus haar gang. 

Bekijk de video

Bekijk de video

Magische lichtjes

Begraafplaats Moscowa is één van de oudste begraafplaatsen van Nederland. Mossen worden niet weggespoten en kunnen al 60 jaar oud zijn. Vooral met Allerzielen is de begraafplaats magisch door alle lichtjes die er dan branden. Het park is aangelegd in de vorm van een vlinder: het eeuwige leven.

Bekijk de video

Bekijk de video

Laatste rustplaats

Willemijn en Leon waren geen tuinders, maar raakten in de ban van het groen van de kleine begraafplaats bij 'Huis te Vraag' in Amsterdam. Het wordt ‘een hartstocht’ om deze vervallen rustplaats uit 1891 haar schoonheid terug te geven. Zij trekken in de aula en werken tot de dag van Leon's overlijden in de tuin. 

Bekijk de video

Bekijk de video

Historische gedenkplek op De Nieuwe Ooster

De Nieuwe Ooster is een begraafplaats, crematorium en gedenkplaats in één. Het park in Amsterdam werd al in 1892 aangelegd en nu is het Johan die hier al 25 jaar als hovenier het groen overziet. Hij is bijzonder trots op alle bomen die er staan. 

Bekijk de video

Bekijk de video

Grafkamers onder de hunebedden

Boswachter Marieke Schatteleijn neemt een kijkje bij de 5000 jaar oude hunebedden in Drenthe. Ze zijn 1000 jaar ouder dan de piramides in Egypte en oorspronkelijk uit Scandinavië als zwerfkeien met het ijs naar Nederland meegevoerd. Eronder lagen grafkamers met offers zoals potten vol graan. 

Bekijk de video

Bekijk de video