Natuurlijk kan je het hele jaar door aardbeien eten, maar echt lekker zijn ze in het seizoen en van eigen bodem. Overal zie je ze nu paraderen, die rijpe aardbeitjes met hun rode gloed! Zoet en sappig uit de volle grond of uit een pot. Ook jij kan ze telen: zeker met deze tips!
Aardbeien drive-in

Kies een goed ras

We kijken de kunst af bij aardbeientelers Jan en Birgitte van den Elzen in het Brabantse Uden. Hun Aardbeien Drive-in is werkelijk een begrip. Wat is hun geheim? 'Ten eerste worden wij gewoon heel blij van aardbeien’, zegt Birgitte. ‘Het frisse, zoete en ze zien er zo mooi uit als ze rijp zijn! Je proeft gewoon de zon erin!’. Hoe krijgen zij hun aardbeien zo zoet? Aardbeienteler Jan: ‘Dat komt door het ras. Dat is heel belangrijk. En wij plukken op rijpheid. Zolang hij aan de plant hangt, maakt hij suikers aan en wordt ie alleen maar zoeter.’

Aardbeien houden niet van kou

Heb je zo’n lekker bakje aardbeien in huis, hoe bewaar je ze dan het beste? Jan: ‘Een aardbei die rijp is, moet je eigenlijk direct opeten. Het is ook geen ‘bewaar-bei’, lacht Jan. ‘Die grap maak ik vaker, maar ik meen het wel! Als je ze toch wilt bewaren, doe dat dan in de koelkast, maar voor je ze opeet: laat ze op temperatuur komen. Dan smaken ze het lekkerste.’

11 minuten

Bestuiven door honingbijen

Elke aardbei begint met bestuiving. Bij Jan en Birgitte zoemen er dan ook ontelbaar veel bijen door de kas. Hoe dat werkt? ‘De bijen leggen het stuifmeel op de stampertjes. Alle zaadjes op de aardbei, staan in verbinding met de stampertjes in de bloem. Als die bijen goed hun best doen, krijg je prachtige, puntgave aardbeien.’

Meer, meer, meer

Wil je een stapje verder? Ga dan stekken. ‘Bij het vermeerderen van aardbeien hebben we de bloemen juist niet nodig, die halen we weg bij de moederplant’, zegt Jan. ‘Dan gaat de plant uitlopers maken, dat worden de nieuwe plantjes. Die kan je lossnijden van de moeder, die verzamel je en steek je weer opnieuw in potjes.’ Bij Jan en Brigitte staan er wel vijf miljoen potjes op het terrein, maar dit kan natuurlijk ook in het klein op je balkon of in de tuin.

DIY: aardbeien telen op je balkon

Hoog tijd om zelf aan de slag te gaan! BinnensteBuiten tuinvrouw Anne laat je trouwens binnenkort ook op Instagram zien hoe je van een vergiet een hangende plantenbak maakt voor aardbeien, maar hier alvast wat tips, voor als je de smaak te pakken hebt.

  1. Grond: Aardbeien hebben een voorkeur voor lichtzure grond. Gebruik het liefst biologische potgrond zonder turf. 
  2. Zon: Waar hang je hem op? Een aardbeienplantje houdt van een zonnige plek, bijvoorbeeld aan de schutting of reling van je balkon. 
  3. Water: Het zijn hele dorstige plantjes, zeker in een pot en bij warm weer, moet je ze elke dag water geven. 
  4. Stro: Je kan aardbeien een beetje helpen door stro te leggen op de aarde, waardoor de vruchtjes minder snel rotten op vochtige grond en het gaat onkruid tegen.
  5. Plukken maar! Vanaf juni tot oktober zou je volop aardbeitjes kunnen gaan plukken!

Doordragers en stekken!

Veel aardbeienplanten zijn doordragers en dus meerjarig. Als je zo'n plantje hebt, kan hij de winter overleven. Pak hem in bij vorst of zet hem in de schuur. Vaak heb je het tweede jaar nog een grotere oogst! Lekker en duurzaam dus. Na twee of drie jaar raakt het plantje uitgeput en moet je gaan stekken. De volgende generatie pakt het dan weer op. Dat doe je simpel door in augustus uitlopers van de moederplanten af te knippen en in een nieuw potje te zetten.

Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum