Wil je Nederland ontdekken, maar weet je niet waar je moet beginnen? BinnensteBuiten tipt de mooiste natuurgebieden!

De ‘Grand Canyon’ van Terschelling

Boswachter Marieke brengt een bezoek aan het grootste Friese Waddeneiland, Terschelling. Ze laat het eiland zien in alle facetten die de natuur te bieden heeft. Weer, wind en water creëren hier steeds opnieuw een bijzonder landschap van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten. Zo heeft de wind bij de noordwestduin in de loop der jaren een gigantisch gat geslagen van wel 25 meter. Dit getijdengebied is ook heel belangrijk voor miljoenen vogels, vissen en zeehonden. Het waddengebied staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bekijk de video

De Hollandse Duinen, het ‘Zeedorperlandschap’

Het Nationaal Park de Hollandse Duinen is een uitgestrekt gebied tussen Wassenaar en Noordwijk en in 2016 door het publiek uitgeroepen tot één van de drie mooiste natuurgebieden van Nederland. Boswachter Marieke duikt onder meer in het verleden van deze bijzondere plek. Want naast alle unieke en meest veelzijdige planten- en diersoorten zijn er ook nog restanten uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Deze combinatie maakt het een uniek natuurgebied. 

Bekijk de video

De ‘big four’ op de Hoge Veluwe

In Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je de Nederlandse ‘big four’ spotten: edelhert, wilde zwijn, moeflon en ree. Ieder jaar in de bronstijd in september en oktober worden de territoria onder de edelherten verdeeld en kan het er flink hard aan toegaan tussen de mannen om de hindes te veroveren. Met een specifiek geluid ‘burlen’ dagen ze elkaar uit en kan de strijd beginnen. Boswachter Marieke gaat vroeg uit de veren om de burlende herten van dichtbij te bewonderen. 

Bekijk de video

Het Haringvliet, de ‘kraan van Europa’

Vogelaar Camilla is te gast op het Haringvliet bij Rotterdam, waar de Maas en de Rijn samenkomen in de Noordzee. Een van de Nederlandse Deltawerken, de Haringvlietdam, is daar ooit aangelegd om ons tegen de zee te beschermen. Sinds 2018 laat de dam niet alleen zoet water in zee lopen, maar ook zout water terug ons land in stromen. Dat is fantastisch voor alle flora en fauna in dat gebied; zoals onder andere de zeehond, de grote stern en de lepelaar.

Bekijk de video

Struinen over de Loonse en Drunense duinen

In Brabant ligt met 35 vierkante kilometer de grootste stuifzandvlakte van Europa, de Loonse en Drunense duinen. In de middeleeuwen was het een oerbos met berken, eiken en struikheide. De boeren lieten daar hun vee grazen, en plagden stukken hei om te gebruiken als bemesting voor hun akkers. Het landschap werd steeds kaler, zodat stuifzand vrij spel kreeg. Slechts een paar planten kunnen nu in dit prachtige Savanne-achtige landschap overleven, zoals pijpenstroot, zandzegge en buntgras.

Bekijk de video