In de tuin van duurzame tuinvrouw Anne Wieggers hangt sinds kort een grote kast voor vleermuizen. Ze heeft de hulp van Jennifer de Jonge ingeschakeld. Zij is natuurinclusief ontwerper en deelt hier haar tips voor een vleermuisvriendelijke tuin.

Waarom wil je vleermuizen in je tuin?

Misschien denk je wel, waarom zou ik vleermuizen in mijn tuin willen? De vleermuis is goed voor de biodiversiteit doordat ze helpen met het bestuiven van bloemen en het verspreiden van zaden. En ze zijn een natuurlijke insectenbestrijder. Ze eten iedere nacht muggen, motten, spinnen en andere insecten.

Rijke begroeiing

Creƫer een weelderige tuin met veel vegetatie, zoals struiken, bomen en klimplanten. Dit biedt vleermuizen beschutting en voedsel, zoals insecten die zich in het groen verschuilen.

Waterbronnen

Plaats vogelbaden, vijvers of andere waterbronnen in je tuin. Niet alleen zijn ze goed voor andere dieren, maar vleermuizen komen ook graag drinken uit stilstaand water.

Natuurlijke schuilplaatsen

Laat wat hoekjes in je tuin wild en ongerept. Oude bomen, stapels takken en bladeren, en zelfs holle boomstammen bieden perfecte schuilplaatsen voor vleermuizen om overdag te rusten.

Nachtbloeiende planten

Overweeg het toevoegen van nachtbloeiende planten, zoals nachtbloeiende jasmijn of kamperfoelie. Deze trekken nachtvlinders aan, wat op zijn beurt een lekkere snack is voor vleermuizen.

Bloeiende kruiden

Vleermuizen houden van bloeiende kruiden zoals lavendel, munt en rozemarijn. Waterplanten zoals waterlelies en moerasplanten zoals kalmoes. Bessenstruiken, zoals braam (Rubus fruticosus), of fruitbomen zoals wilde appel- en pruimenbomen.

Denk aan de vleermuis als je gaat isoleren

Wanneer je overweegt stappen te zetten bij het na-isoleren van je woning, is het van belang om ook rekening te houden met de behoeften van lokale vleermuizen. Als je plannen hebt om je woning komend jaar of het jaar daarna te isoleren, is het een goed idee om nu al verblijven voor vleermuizen op te hangen. Vleermuizen hebben enige tijd nodig om nieuwe verblijfsplaatsen te ontdekken, bij voorkeur minstens 3 tot 6 maanden tot een jaar. Deze ontdekkingstijd valt buiten de winterrustperiode en strekt zich uit tussen april en oktober.

'Met deze eenvoudige aanpassingen kunnen we onze tuinen omtoveren tot vleermuisvriendelijke tuinen.'
Jennifer de Jonge - natuurinclusief ontwerper
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum