Begraven worden in de vrije natuur of je as laten uitstrooien over een boom om deze verder te laten groeien? Het kan. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een groen leven, maar hoe doen we dat eigenlijk daarna? Trudy en Ab laten je kennis maken met de talrijke opties voor een groene uitvaart.

Terug naar de bloemrijke graslanden

We zijn op natuurbegraafplaats Reiderwolde. Hier hebben overledenen in de vrije natuur een mooie laatste rustplaats onder een boom, in het bos, in het open veld of aan de rand van het water. Nabestaanden kunnen hun dierbaren over het water wegbrengen naar hun laatste rustplaats. 

Trudy en Ab van Middelkoop waren ooit schapenhouders maar zijn nu ook eigenaren van deze natuurbegraafplaats. Ruim tien jaar geleden vonden ze dit stuk natuurgebied in het Groningse Winschoten waar ze eigenaar van konden worden. Een belangrijk doel voor Trudy en Ab is om invloed uit te oefenen op de inrichting van dit stukje natuur. 

Ab en Trudy besluiten dat het natuurgebied weer moest worden ingericht zoals dit eeuwen geleden ooit eens was. Met het riviertje de Tjamme kronkelend door een landschap van afwisselend moeras, bloemrijke graslanden en bossen. Nu beheren ze samen dit unieke natuurgebied van ruim 200 hectare waarvan de natuurbegraafplaats een belangrijk onderdeel is. Ab en Trudy’s grote passie ligt namelijk bij het natuurbegraven. ‘Natuurbegraven is zoveel mooier. We leveren de overledene niet af; maar brengen diegene echt naar de laatste rustplaats. Hier is veel meer rust, geen lopende band werk.’

Natuurvriendelijke materialen

De materialen die gebruikt worden bij het begraven zijn minstens net zo belangrijk. ‘Je kunt hier begraven worden in natuurlijke materialen. Er mag geen steen op, geen marmeren steen. Het is meestal een zwerfkei of een mooie houten schijf. Je mag hier een inheemse boom planten, maar geen exoot. De natuur staat op één; alles wat hier in de grond komt moet natuurlijk-vriendelijk zijn. Dus ook geen vervuilende stoffen. Geen plastic of polyester.  De kleding van de overledenen moeten echt natuurlijke stoffen zijn. Zoals katoen of wol of zijde. Dat is erg belangrijk.’

Je loopt hier niet in een dodentuin, maar staat juist midden in het leven.

Een biologisch afbreekbare kist

Er wordt steeds vaker gekeken naar hoe het begraven milieuvriendelijker zou kunnen. Zo zijn er uitvaartorganisaties in Nederland waar je je kan laten begraven in een groene uitvaartkist. Dit is een kist gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Dat kan zijn van gerecycled karton, gevlochten riet, wilgentenen of bamboe. Wanneer mensen liever gecremeerd willen worden zijn er ook nog groene opties. Een goed voorbeeld hiervan zijn de speciale herinneringsbomen. Die worden gekweekt zodat de as van een overledene gebruikt kan worden als voeding voor de boom.

Begraven in een ei

Voor de echte diehards biedt de ‘seed’-kist in de nabije toekomst wellicht een oplossing. Een Spaanse ontwerper is namelijk aan het experimenteren met een eivormige kist. Het idee is dat je wordt “begraven” in een capsule gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar zetmeelplastic. Ook wordt er een zaadje van de boom in de kist gepland. Het ‘ei’ wordt in de grond geplant en vervolgens groeit er een boom naar keuze uit het lichaam.

Een tuin vol leven

Voor wie dat nog net een stapje te ver gaat kan voorlopig bij Trudy en Ab terecht. ‘De natuur leeft hier. Wanneer je hier komt loop je niet over een kerkhof. Je loopt hier niet in een dodentuin; maar staat juist midden in het leven.’ Voor Trudy is deze natuurbegraafplaats heel erg dierbaar; zowel haar moeder als vader hebben hun laatst rustplek in dit natuurgebied gevonden. Ook Trudy wil graag in het gebied begraven worden, ze heeft zelfs al een plekje in gedachte. ‘Ik wil graag aan die kant begraven bovenop de bult van dit stukje natuur. Vlakbij het huis waar ik nu woon.'

En zo is het cirkeltje weer rond. 

7 minuten