Johan woont samen met zijn man Albert in een oude boerderij in het Groningse Sellingen. Met al die landbouwgrond wist Johan wel raad. Hij is helemaal gek van bloemen en planten, met name Helleborussen. Wij kregen een rondleiding door de vrolijke tuin.
'Ik heb onderhand wel zo'n 300 à 400 verschillende Helleborussen.'
Johan Bovee | Woningstoffeerder

Liefde voor planten

Johan zijn passie voor planten is begonnen op de middelbare school. Daarna kwam hij op een plantenkwekerij terecht en is deze liefde uitgegroeid. Hij verzameld onder andere Irissen, Sneeuwklokjes en natuurlijk Helleborussen. Toen Johan en zijn man deze oude boerderij tegenkwamen was het liefde op het eerste gezicht. Ze hebben het stuk landbouwgrond omgetoverd tot een heerlijke tuin en de twee genieten al vroeg in het voorjaar van alle kleuren.

Verzameling van oud gereedschap

Langs de oude schuur vonden Johan en Albert de muur wel heel erg kaal. Ze hadden er wel bakken met groen neer kunnen zetten, maar in de zomer moet er al zoveel water worden gegeven. Toen kwam Johan op het idee om er oud gereedschap uit te stallen. 

Bijzondere Helleborussen

Helleborussen zijn in maart op hun allermooist. Je hebt enkele en dubbele Helleborussen. Dat zie je aan de dubbele bloem. 'Ik vind de tuin het mooist als alles een beetje door elkaar heen staat.' De bloemen kruisen zich ook met elkaar. Dat doen voornamelijk bijen en hommels. Die brengen het stuifmeel van de ene naar de andere plant en dan krijg je allemaal nieuwe varianten. Van een roze en een witte bloem kan bijvoorbeeld een licht-roze Helleborus ontstaan.

'In maart is het volop genieten van de Helleborussen.'
Johan Bovee | Woningstoffeerder
'Het is hier echt heerlijk genieten.'
Johan Bovee | Woningstoffeerder
400 verschillende helleborussen

Meer zien?

Kan je net zoals Johan geen genoeg krijgen van de prachtige bloemen? Bekijk de hele video hier!

Bekijk de video
Geschreven door
Elisa Bakker
Datum