September is hét perfecte moment om ze te planten! De Helleborus of kerstroos is namelijk een stoere plant en bloeit straks als de rest van jouw tuin of balkon in een diepe winterslaap is.

Welke Helleborus of kerstroos moet je kiezen?

De kerstroos is er in allerlei vormen, maten en kleuren: van wit tot roze en donkerpaars! Je doet er slim aan om ze te planten rond september en oktober als de grond nog niet bevroren is. Lijkt het je wat? Doe dan inspiratie op in deze prachtige tuin met meer dan 400 Helleborussen bij deze oude boerderij in het Groningse Sellingen. BinnensteBuiten kreeg hier al eerder een prachtige rondleiding van bewoners Johan en Albert. 

'Ik heb onderhand wel zo'n 300 à 400 verschillende Helleborussen.'
Johan Bovee | Woningstoffeerder
400 verschillende helleborussen

Zie hoe deze tuin tot leven komt in de winter

BinnensteBuiten werd al eerder rondgeleid in deze prachtige tuin van Johan en Albert met meer dan 400 Helleborussen.

Bekijk de video

Liefde voor planten

Johan zijn passie voor planten is begonnen op de middelbare school. Daarna kwam hij op een plantenkwekerij terecht en is deze liefde uitgegroeid. Hij verzameld onder andere Irissen, Sneeuwklokjes en natuurlijk Helleborussen. Toen Johan en zijn man deze oude boerderij tegenkwamen was het liefde op het eerste gezicht. Ze hebben het stuk landbouwgrond omgetoverd tot een heerlijke tuin en de twee genieten al vroeg in het voorjaar van alle kleuren.

Verzameling van oud gereedschap

Langs de oude schuur vonden Johan en Albert de muur wel heel erg kaal. Ze hadden er wel bakken met groen neer kunnen zetten, maar in de zomer moet er al zoveel water worden gegeven. Toen kwam Johan op het idee om er oud gereedschap uit te stallen. 

Bijzondere Helleborussen

Helleborussen zijn in maart op hun allermooist. Je hebt enkele en dubbele Helleborussen. Dat zie je aan de dubbele bloem. 'Ik vind de tuin het mooist als alles een beetje door elkaar heen staat.' De bloemen kruisen zich ook met elkaar. Dat doen voornamelijk bijen en hommels. Die brengen het stuifmeel van de ene naar de andere plant en dan krijg je allemaal nieuwe varianten. Van een roze en een witte bloem kan bijvoorbeeld een licht-roze Helleborus ontstaan.

'In maart is het volop genieten van de Helleborussen.'
Johan Bovee | Woningstoffeerder
Geschreven door
Elisa Bakker
Datum