In Dalmsholte bij 'Stichting ’t Olde Manegepeerd' ontfermt Rika Lassche zich al jaren over een uiteenlopende groep oude manegepaarden. Ze wil manegepaarden, die mensen zoveel plezier hebben gebracht en altijd hard hebben gewerkt, een welverdiende oude dag gunnen.

Fotografie: Marjon Lukje

Rika’s grote passie voor paarden

Rika Lassche richtte in 1997 samen met haar man Appie, die inmiddels is overleden, de stichting op. De stichting komt voort uit Rika’s grote passie voor paarden en in het bijzonder manegepaarden. Ze wordt daarbij geholpen door een groep vrijwilligers. De paarden, 30 zijn het er nu, lopen 24/7 buiten en worden bijgevoerd met hooi. Een klein aantal gaat in de middag naar hun stal voor extra zorg.

Ik vond het te gek voor woorden dat er geen voorzieningen waren voor de oude beestjes en zo is de Stichting ’t Olde Manegepeerd opgericht
Rika Lassche – oprichter Stichting ’t Olde Manegepeerd

Het begon met de oude Pablo

Het idee voor de paardenopvang is ontstaan toen Rika op een manege werkte. Daar stond Pablo, een oud paard, hij was te oud om nog op te rijden en moest daar weg. Bij Rika thuis stond hoog gras en zo mocht Pablo met haar mee. Maar als een manegepaard te oud wordt om bereden te worden komen ze vaak in een beetje een schimmig gebied terecht; als niemand een plekje voor ze heeft, worden ze afgevoerd en afgemaakt. Hier wilde Rika wat aan veranderen en richtte de stichting op.

De meeste oude paarden hebben echt een maatje en die houden we ook echt bij elkaar.
Marjo Nieboer - vrijwilliger

Oudedagvoorziening

'T Olde Manegepeerd' is nu afhankelijk van giften en donaties, maar het zou beter zijn als de oudedagvoorziening zou worden opgenomen in het lesgeld van de manege. Als het ware een pensioenfonds voor oude manegepaarden. Als er nu per les € 0,25 meer wordt betaald, dan zou je daarmee al het pensioen van de paarden kunnen bekostigen.

Voor € 0,25 per les, per leerling, zou je het pensioen van de paarden kunnen bekostigen.
Rika Lassche – oprichter Stichting ’t Olde Manegepeerd

Vrijwilligers op de boerderij

Rika krijgt hulp van heel veel fijne vrijwilligers, zoals Marjo, die hier twee jaar geleden bijgekomen is. Marjo zat langdurig thuis en om weer op gang te komen, kwam ze bij de opvang terecht. Sindsdien is ze er niet meer weg te slaan en neemt heel wat taken van Rika over. Fysiek en mentaal is Marjo enorm gegroeid door haar werk met de paarden.

Wij gunnen alle oude manegepaarden een mooie oude dag zoals die van ons hebben
Marjo Nieboer - vrijwilliger
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum