Voor dieren betekent de herfst enorm aanpoten. Ze vliegen duizenden kilometers richting het zuiden, verzamelen hun wintervoorraad en eten zich kogelrond. Al die bedrijvigheid in het dierenrijk is een mooi schouwspel.
Rechten | Pixabay

Gaaien op dievenpad

In de herfst legt de gaai een voedselvoorraad aan voor de winter. Normaal is hij schuw, maar daar is hij nu te druk voor. Een goed moment dus, om ze van dichtbij te bekijken. De gaai verzamelt eikels en begraaft ze in een gat in de grond. Ze letten goed op andere gaaien, want ze pikken nog wel eens elkaars voorraad in. 

Bekijk de video

Trekvogels spotten op Texel

Op Texel kun je in de herfst genieten van de vogeltrek. Altijd prijs! Vogels die vanuit Scandinavië de Noordzee oversteken ploffen uitgeput neer op Texel. Om aan te sterken en goed te eten. Kleine zangvogeltjes laten er hun vleugeltjes rusten en steltlopers gebruiken de Waddenzee als pitstop. Een soort P langst de route du soleil!

Bekijk de video
Bron | Pixabay

Hazelmuis in winterslaap

De hazelmuis noemen we ook wel het aapje van het zuiden. Dat komt door zijn staart en zijn klimkwaliteiten. Je ziet ze veel in Limburg op de grens met België en Duitsland. In de herfst eet hij zich kogelrond aan hazelnoten, bouwt een nest in het struikgewas en begint daarna aan een lange winterslaap.  

Bekijk de video

Help de egel op weg

De herfst is jouw kans om de egel een handje te helpen. Maak bijvoorbeeld een egeltrap óf egelsnelweg. Een gat in de schutting voldoet al. Egels maken vervolgens een winterhuisje onder hout, bladeren of een struik. Laat herfstblad, takjes en houtafval dus liggen voor de inrichting. Dát doet de egel liever zelf.

Bekijk de video
Bron | Pixabay