Help onze vogels de winter door

In de meest barre tijd van het jaar kijken we nog wat meer naar onze vogels om. Zo slepen we ze de kou door. Help je mee?

Ons land telt  maar liefst vijfhonderd soorten vogels. Hiervan trekken rond de 120 vogelsoorten jaarlijks naar het zuiden van Europa om daar te overwinteren. Een dikke meerderheid blijft in Nederland achter, maar waar kunnen zij schuilen en voedsel vinden? Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat je kunt doen om de vogel de winter door te helpen.

Voederveldjes op het Zeeuwse platteland

Een van de plekken in ons land waar zogenaamde wintervoederveldjes voorkomen, is Schouwen-Duiveland. Met steeds groter groeiende akkers en de intensivering van de landbouw, is het Zeeuwse platteland voor sommige vogelsoorten minder aantrekkelijk geworden. Kale grond zonder begroeiing betekent geen veilige nestplekken, geen insecten voor de jongen en geen voedsel voor de voorraad. Samen met de Vogelbescherming en regionale bondgenoten hebben Zeeuwse boeren daarom speciale hectaren vol gras, struiken, graan en bloemen hebben aangelegd. In ieder seizoen groeit en bloeit er wel íets, wat het ook voor insecten opnieuw een heerlijk leefgebied maakt. De vogels kunnen weer naar hartenlust schuilen, bouwen, broeden en voedsel scoren – en hoeven de lange reis naar Zuid-Europa niet meer te maken.

Vogels spotten bij de vogelhotspot!

Op Vlieland is er een heuse vogelhotspot! Tijd om Marieke en Camilla er eens samen op uit te sturen. Marieke laat Camilla het prachtige waddeneiland Vlieland zien en op haar beurt heeft Camilla voor Marieke op dit eiland een vogelaarshotspot uitgezocht om samen te zoeken naar de velduil, de lepelaar en verschillende steltlopers. Hoe kan je als vogelaar of boswachter de kerst beter vieren dan samen met een gelijkgestemde te genieten van de natuur?

Maak van je tuin een vogel-trek-pleister

De winter is hét seizoen voor tuinvogels en dus het ideale moment om van je tuin een vogelparadijs te maken. Voor vogels bestaat de ideale tuin vooral uit bomen, planten en bosjes. Deze begroeiing zorgt voor plekken waar ze zich kunnen verstoppen voor roofdieren en waar ze nestjes kunnen bouwen. De voortuin van Gert en Anita in Scherpenzeel is altijd erg in trek geweest bij pimpelmezen, roodborstjes en mussen, maar het onderhoud van de tuin schiet er nog wel eens bij in. Martin heeft een goed idee: een stevige houten pergola omringd door bloeiende vogelfavoriete struiken, waar Ger en Anita nauwelijks naar om hoeven te kijken. Nog wat extra vetbolletjes aan de pergola en  de buurtvogels van Scherpenzeel zijn weer helemaal voorzien.  

Volg de vier V’s!

Camilla is in Almere-Haven op bezoek bij natuurliefhebber Greet. In haar vogelvriendelijke tuin krijgt Greet het hele jaar door visite van gevleugelde vrienden, van specht tot vink en van groenling tot goudhaan. Een tuin vol vogels creëer je door de vier V’s te waarborgen: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en Variatie. Met pindakaas, zaden en pitten leg je voedselplekken aan. Veiligheid kun je bieden door struiken en dichtbegroeide planten te plaatsen. Ook aan de voortplanting kun je een bijdrage leveren, deze wordt gestimuleerd wanneer je de eerste twee v’s in orde hebt. Hoe meer voedsel en veiligheid, hoe meer vogels, en waar meer vogels zijn wordt meer getorteld.. En door zowel met voedsel als met beplanting te variëren, trek je automatisch ook verschillende vogelsoorten aan. 

Tuinvogels tellen op Kroondomein Het Loo

Ter gelegenheid van de 15enationale tuinvogeltelling gaat Camilla op bezoek bij prof. mr. van Vollenhoven. Niet alleen beschikt hij over een royale tuin in het hart van de Veluwe, prof. Mr. Pieter weet ook nog eens álles van vogels. Een passie die hij heeft overgenomen van zijn vader, en die in de omgeving van Paleis het Loo goed tot z’n recht komt. Samen gaan ze in het tuinhuisje zitten en tellen vanuit daar dertig minuten lang alle vogels die voorbij vliegen. Ze sorteren ze vervolgens op soort en helpen zo de Vogelbescherming om in kaart te brengen hoe het gaat met de vogels in Nederland. In januari staat alweer de volgende Nationale Tuinvogeltelling op de agenda, tel je mee? 

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!