Ons land telt  maar liefst vijfhonderd voglsoorten. Hiervan trekken rond de 120 vogelsoorten jaarlijks naar het zuiden van Europa om daar te overwinteren. Een dikke meerderheid blijft in Nederland achter, maar waar kunnen zij schuilen en voedsel vinden? Wij zetten op een rijtje hoe jij de vogels kunt helpen.

Zeeuwse voederveldjes

Een van de plekken waar zogenaamde wintervoederveldjes voorkomen, is Schouwen-Duiveland. Met de intensivering van de landbouw is het Zeeuwse platteland voor veel soorten minder aantrekkelijk geworden. Samen met de Vogelbescherming en regionale bondgenoten hebben Zeeuwse boeren daarom speciale hectaren vol gras, struiken, graan en bloemen hebben aangelegd.

Bekijk de video

Spotten bij de hotspot

Op Vlieland is er een heuse vogelhotspot! Tijd om Marieke en Camilla er samen op uit te gaan. Marieke laat Camilla het prachtige waddeneiland Vlieland zien en Camilla heeft voor Marieke een vogelaarshotspot uitgezocht om te zoeken naar de velduil, de lepelaar en verschillende steltlopers. Hoe kan je als vogelaar of boswachter de kerst beter vieren dan samen met een gelijkgestemde te genieten van de natuur?

Bekijk de video

Een tuin als vogeltrekpleister

De winter is hét seizoen om van je tuin een vogelparadijs te maken. Voor vogels bestaat de ideale tuin vooral uit bomen, planten en bosjes. De Scherpenzeelse voortuin van Gert en Anita is altijd in trek geweest bij pimpelmezen, roodborstjes en mussen, maar het onderhoud van de tuin schiet er bij in. Martin heeft een idee: een houten pergola omringd door bloeiende struiken, waar ze nauwelijks naar om hoeven te kijken.

Bekijk de video

Volg de vier V’s!

Camilla is in Almere-Haven op bezoek bij natuurliefhebber Greet. In haar vogelvriendelijke tuin krijgt Greet het hele jaar door visite van gevleugelde vrienden, van specht tot vink en van groenling tot goudhaan. Een tuin vol vogels creëer je door de vier V’s te waarborgen: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en Variatie. 

Bekijk de video

Tellen op Het Loo

Camilla gaat op bezoek bij prof. mr. van Vollenhoven. Niet alleen beschikt hij over een royale tuin in het hart van de Veluwe, prof. Mr. Pieter weet ook nog eens álles van vogels. Een passie die hij heeft overgenomen van zijn vader, en die in de omgeving van Paleis het Loo goed tot z’n recht komt. Samen gaan ze in het tuinhuisje zitten en tellen vanuit daar dertig minuten lang alle vogels die voorbij vliegen.

Bekijk de video