Tijdens de Corona crisis moet je volle stranden vermijden. Ga liever banjeren door de Nederlandse stuifduinen. Te vinden van Drenthe tot Brabant. Ruimte genoeg zou je zeggen, voor die 1,5 meter afstand per persoon. Let zelf even op of het niet te druk is.

De Nederlandse stuifduinen ontstaan al 1000 na Chr. als de landbouw toeneemt en steden groeien. Onze voorouders halen massaal plaggen uit de bovenlaag van de heide om hutten te bouwen. Zo krijgt de wind vrij spel en vliegt dekzand overal heen. Al dat zand is maar lastig vindt Staatsbosbeheer. Na 1900 gaan zij bomen planten en zo verdwijnen vele hectares woestijn weer. Gelukkig zijn er nog een paar zandvlaktes overgebleven en daar zijn we heel zuinig op.

Kootwijkerzand

Kootwijkerzand Europa’s grootste woestijn

Met 700 hectare actief stuifzand is het Kootwijkerzand Europa’s grootste actieve woestijn. Temperatuurverschillen van 50 graden tussen dag en nacht maken het de planten en dieren in dit gebied niet gemakkelijk. Kenmerkend zijn de vliegdennen die getergd door de weersomstandigheden hun wortels over het zand laten groeien. Boswachter Marieke Schatteleijn neemt je mee naar al dit moois.

Bekijk de video

Soester Duinen gespreid bedje voor de ransuil

Natuurgebied de Soester Duinen ligt aan de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. De wind zorgt ook hier voor fenomenale zandverstuivingen. De Provincie Utrecht riep het zelfs uit tot aardkundig monument. Vogelaar Camilla Dreef brengt een bezoek aan de groep ransuilen die hier hun vaste roestplek (slaapplaats) heeft.

Bekijk de video
Ransuil

Stuifzand op De Kale Duinen

Net op de grens van Friesland en Drenthe ligt het Aekingerzand. Eén van de gebieden waar het stuifzand karakter verloren dreigde te gaan door bebossing. Staatsbosbeheer besloot daarom juist 200 hectare bos te kappen zodat het zand wild kan stuiven. Als je gelukt hebt vind je sporen van reeën, vossen en dassen.  

Bekijk de video

Vogelvrij struinen door de Brabantse Sahara

In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen kan de wind ongestoord waaien. Dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Vaak moet je netjes op de wandelpaden blijven en is het ten strengste verboden zelf een route uit te stippelen. In dit woeste gebied mag je wel (bijna) overal struinen. Dat doet gids Rien graag samen met boswachter Marieke.

Bekijk de video
De Loonse en Drunense Duinen