Lente! Eindelijk weer zonder jas naar buiten en tijd voor lammetjes! Wij kunnen niet wachten: kom maar op met die geboortegolf.

Van herder naar verloskundige

Als het voorjaar begint is schaapherder Cynthia Berendsen vooral verloskundige. Er worden zo’n 200 lammeren geboren in deze tijd van het jaar. En dat is belangrijk voor het Veluwse Heideschaap want lange tijd werd het ras met uitsterven bedreigd.

Bekijk de video

Tussen de taarten en de schapen

Jeanette Hendrikx, finaliste van 'Heel Holland Bakt' 2020, houdt niet alleen van bakken, maar ook van schapen. Samen met Renske Lamboo runt ze een boerderij met schapen in Voorschoten. 'Iedere keer dat er een lammetje geboren wordt, is het heel speciaal.'

Bekijk de video

Eindeloos lopen over de hei

Anita is schaapsherder en loopt soms wel zeven uur per dag op de hei. In de lammertijd bevallen de schapen aan de lopende band. Dat levert Anita veel geluk en energie op. In speciale kraamhokken brengt ze moeder en kind samen. Kunnen ze even bijkomen.  

Bekijk de video

Knuffellammetjes op Texel

Zeg je schapen? Dan zeg je Texel. Boer Hans heeft er ontzettend veel en verwacht in lammertijd ruim 17.000 lammetjes! In een speciale knuffelhoek krijgen de lammetjes zonder moeder extra aandacht. Psssst! Je kunt in de kraamkamer spieken via de webcam.

Bekijk de video

De hei op met de kleintjes

Deze boerderij mag je niet missen. De lammetjes vliegen je om de oren en het schattige gemekker komt je tegemoet. De geboortegolf is in volle gang. In zes weken tijd worden er honderden lammetjes verwacht. Vandaag gaan ze voor het eerst samen de hei op.

Bekijk de video

256 lammetjes in aantocht

Boer Herman van Assen runt samen met zijn vrouw en kinderen net buiten Zwolle een biologisch melkschapenbedrijf. Het is topdrukte op de boerderij, want er is een heuse geboortegolf gaande: 256 lammetjes maken hun opwachting.

Bekijk de video