Het tuinseizoen is in winterstand, maar binnen in de Hortus in Leiden weet plantenexpert Rogier van Vugt alles over kamerplanten en hoe je die het beste kunt verzorgen. Deze keer vertelt hij ons over Tillandsia's oftewel luchtplantjes.
Een van de meest fascinerend plantjes die er zijn, vind ik Tillandsia's
Rogier van Vugt

Familie van de ananas

Luchtplanten groeien niet in de aarde maar meestal op bomen. Ze komen oorspronkelijk uit regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, en behoren tot de Bromeliafamilie. Net als de Ananas, daar zijn ze familie van. Maar niet alle Bromelia’s zijn ook luchtplantjes.

Luchtplantjes groeien meestal op een andere plant, maar zonder er voedingstoffen uit te trekken, daarom heten ze een Epifyt. Het is dus geen parasiet. Ze regelen zelf hun water en voedingsstoffen. Zo kunnen ze water opnemen met hun bladeren.

Hoe onderhoudt je deze bijzondere plantjes?

Het zijn plantjes waar je heel lang plezier van kan hebben, maar je moet wel weten hoe je er mee om moet gaan!

  • Tillandsia's nemen voor 100% water op via de bladeren, daarom is het van belang om ze regelmatig nat te sproeien. De bladeren worden dan helemaal groen. Sproei pas weer als de bladeren helemaal grijs zijn geworden.
  • Het water wat je aan een luchtplantje geeft kan het beste geen kraanwater zijn, maar regenwater of gekookt water. In kraanwater zit namelijk kalk en dat blijft dan steeds een beetje achter op de plant. Daardoor slaat de plant dan helemaal 'dicht' en kan het geen water meer opnemen.

Trage groeiers

Als je deze plantjes zelf wil kweken moet je heel veel geduld hebben. Ze groeien namelijk extreem traag. Een plant die net zo groot is als je hand, is al snel 20 tot 30 jaar oud. Je kan je plantjes wel vermeerderen door ze simpelweg te scheuren. Daarvoor moet de plant uit meerder kopjes of rozetten bestaan. Deze kun je dan heel eenvoudig uit elkaar trekken en dan heb je er 2!

Creatief plantje

De luchtplanten hebben geen grond nodig, dus dat geeft de mogelijkheid om de planten op een hele andere manier te plaatsen. Je kunt ze bijvoorbeeld zo op je vensterbank leggen, op een mooie schaal plaatsen of in een leeg potje zetten. Maar met een draadje kun je ze ook ophangen of op een tak binden. Het zijn hele geschikte planten om creatief mee aan de slag te gaan in je huis.

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum