Kikkers, padden, vogels en insecten hebben het lastig met dit droge weer en zijn op zoek naar water! Gelukkig is er een oplossing: je kunt een tuiny poel oftewel mini-vijver aanleggen! Manon en Simon laten zien hoe je dat doet!

Kies de juiste plek voor je poel

  • Een vijver of poel ligt het liefst de helft van de dag in de zon, bij voorkeur in de middaguren. Alleen dan warmt het water voldoende op om amfibieën, die immers koudbloedig zijn, goed te laten overleven en voortplanten.
  • Het tweede waar je op moet letten is dat er geen bomen direct rond de poel staan. Hiermee voorkom je dat er te veel bladafval in het water terecht komt. Bladeren gaan rotten en daardoor wordt het water zuurstofarm en te voedselrijk.

Zorg voor verschillende dieptes in de vijver

  • Het diepste deel (60 cm) is nodig om amfibieën te laten overwinteren zonder te bevriezen. Een paar soorten, zoals de bruine en de groene kikker, overwinteren namelijk weleens in het water in plaats van op het land. 
  • En een ondiepe oever (20 cm) warmt sneller op en wordt gebruikt voor de ei-afzet van amfibieën. Hier komen straks ook de plantjes.
  • Zorg dat de vijver schuin aflopende oevers heeft zodat de amfibieën gemakkelijk het water in en uit kunnen.

Stap voor stap naar je eigen poel

  1. Schep het zand weg en zorg dat er geen scherpe dingen dingen uit de grond steken.
  2. Maak met zand een heuveltje rondom de vijver. Hiermee voorkom je dat er water vanuit de tuin de vijver inloopt en je al snel last krijgt van troebel water.
  3. Bekleed de gegraven kuil met vijverfolie. Er bestaan allerlei verschillende folies, Manon kiest voor een duurzaam folie, omdat er hiermee geen schadelijke stoffen in het water komen en het gaat 50 jaar mee. De folie moet niet te strak, want als je straks de poel vult dan wordt het nog wat verder aangeduwd.
  4. Werk de folierand weg met stenen en planten. Dat ziet er leuk uit en diertjes schuilen er graag.
  5. Voeg op een aantal plekken wit zand toe waar de planten in kunnen worden geplant.
  6. De eerste keer vul je de vijver met kraanwater. Regenwater gebruik je niet bij het opvullen, maar kan je wel prima gebruiken om je vijver bij te vullen.
  7. Voeg ook 2 emmers water toe uit een bestaande vijver of sloot. Hiermee ga je de vijver biologisch enten. Daar zitten de goede bacteriën en beestjes in, die helpen om de nieuwe vijver in balans te brengen.
  8. Planten zorgen voor zuurstof en beschutting in en om het water, voeg een aantal verschillende toe.

Kies voor de juiste inheemse (water)planten

Inheemse planten zijn planten die al jarenlang en van nature voorkomen in een gebied. Onze inheemse planten zijn dus volledig aangepast aan de Nederlandse natuur en goed voor de biodiversiteit. Ze zijn klimaatbestendig en oersterk, omdat ze dus al zo lang groeien in Nederland. Ook zonder onze hulp. Hierdoor kost een inheemse plant je weinig moeite in onderhoud! Wil je meer weten over inheemse planten? Lees dan hier verder. Er zijn ook special oeverpakketten te koop, die maken je vijver helemaal af.

Kleine dieren houden van je vijver

Een vijver of poel is de perfecte drinkplaats voor kleine dieren zoals egels en muizen. Sommige van hen kunnen best een stukje zwemmen, maar verdrinken als er alleen rechte randen zijn. Zorg daarom voor een oplopende rand, leg er een plankje in of maak een trapje met ruwe stenen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ook zo gek op tips voor je tuin, terras of balkon? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief met volop groene inspiratie!

Helleborussen tuin in Sellingen | Fotografie: Marjon Lukje
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum