Niets lekkerder dan goed ingepakt met sjaal en handschoenen, je balkon, dakterras of tuin winterklaar te maken. Thermoskannetje mee en aan de slag! Je hebt er het hele jaar profijt van.

Slordig mag!

Het goede nieuws; vaste planten afknippen en je tuin helemaal netjes maken is niet meer van deze tijd. Een beetje slordig is goed voor de dierenpopulatie in de tuin. Bovendien zijn vaste planten ook mooi in de winter, zeker als er een laagje sneeuw op valt. Super fraai wintersilhouet.

Dubbel bloeiplezier

Geef je zomerbollen en knollen een tweede leven. Je moet je dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s vóór de vorst uit de grond halen. Bewaar ze in kistjes tussen oude kranten op een koele en vorstvrije plaats. Controleer ze regelmatig en besproei ze met een plantenspuit als ze uitdrogen. In het voorjaar kunnen ze de tuin of bak weer in!

Grote schoonmaak met de Franse slag

Afgevallen blad kun je prima als vorstbeschermer gebruiken in je border. Hark dus liever richting border dan richting afvalbak. Lekker duurzaam én lekker makkelijk! De laag bladeren isoleert en er kunnen dieren in schuilen of hun winterslaap houden.

Niet alles afknippen dus, maar eenjarige planten mag je wel opruimen voor de vorst. De stengels gaan anders rotten en worden vies. Op de kale plekken kun je (als het nog niet gevroren heeft) bollen planten. Hoe later je plant, hoe later ze bloeien. En ook leuk, deze bollen kun je na de bloei opnieuw gebruiken. Loof er even aan laten, later droog, koud en donker bewaren. Daar heb je de komende lente weer plezier van.

Lichtjes in de lucht

Ook een leuk gezicht: hang lichtjes op! Zo voorkom je dat je tijdens de donkere uren een groot zwart gat in kijkt. Gebruik lampjes op zonne-energie, daar komt geen batterij aan te pas. Ze zijn er in allerlei soorten en maten.

Maak van je balkon een winteretalage

Ruim alle uitgebloeide eenjarige planten op en zet winterbloeiers in bakken of potten. Nog duurzamer: neem winterharde groenblijvende planten en geniet het hele jaar door van ze.

Winterheide | Foto: Pixabay

Gezellige winterbloeiers

1) Skimmia: heeft ook in de winter leerachtige dikke diepgroene bladeren

2) Groenblijvende heester: bloeit lekker in de winter en van de besjes worden de vogels blij!

3) Winterheide: bloeit tot en met april. Snoeien doe je na de bloei, tenzij je een schaapje op je balkon hebt. Die is er dol op!

4) Helleborus: deze wintergroene kerstroos bloeit in talloze kleuren. Echt een feestje in de winter deze vaste plant!

Voorkom ongelukken

Zorg dat je balkonvloer schoon blijft en niet groen en glibberig wordt. Gebruik geen hogedrukspuit, maar warm water, schoonmaakazijn en een borstel. Kost je even meer tijd, maar is wel stukje duurzamer en je spuit het groen niet tegen de wanden.

Roodborstje doet zich tegoed aan zaadjes | Foto: Pixabay

Vogels vrolijken je winter op!

Nu de bomen geen blad meer hebben vallen de vogels lekker op. En als je zorgt voor een lekker hapje, dan komen ze helemaal dichtbij: wie wordt daar niet vrolijk van? Wég winterdip! 

Zaadmengsels, vetbollen, vruchten, noten pinda’s… er is van alles en veel kun je zelf maken. Leg en hang het voer op verschillende hoogtes. Sommige vogels eten op een voedertafel andere hangen liever aan een vetbol.

Geniet ook in de winter van je tuin of balkon!
Geschreven door
Heidi Iepema
Datum