Pasgeleden liep BinnensteBuiten-boswachter Marieke Schatteleijn er rond met haar collega-boswachters. Nu verslinden vlammen honderden hectares in natuurgebieden de Deurnsche Peel en De Meinweg. De branden woedden al sinds maandag en de brandweer krijgt ze niet onder controle.

Veenbranden zeer verraderlijk

De Peelvenen, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, zijn een nat en drassig veengebied. Toch is het is al de vierde keer in een paar jaar tijd dat dit hoogveengebied in brand staat. Boswachter Marieke kreeg recent een rondleiding in de Peel van haar lokale collega-boswachter Lieke Verhoeven. Zij legt nu uit hoe het kan dat juist dit gebied opnieuw vlam vat.

Boswachters Marieke en Lieke eerder in de Peel
Het vuur kan de grond induiken
Lieke Verhoeven, Boswachter in de Peel

Boswachter Lieke; “Wat veenbranden zo verraderlijk maakt, is dat het vuur de grond in kan duiken. Het lijkt verdwenen, maar het brandbare veen smeult ondergronds door. Na een aantal dagen kan het op een andere plek weer opduiken.” Zoals het er nu uitziet, verspreidt het vuur zich vooral bovengronds. 100% zeker is dat niet. “De brandweer krijgt de brand moeilijk onder controle door de grote oppervlakte, harde wind en ontoegankelijkheid van het gebied.”

Marieke ging eerder op bezoek in de Peel

In dit moerasgebied hebben de afgelopen jaren verschillende branden gewoed. Boswachter Marieke ging begin dit jaar langs in het gebied en zag hoe wonderbaarlijk goed het zich had hersteld.  

Bekijk de video
Met vuurzwepen de vlammen te lijf
Lieke Verhoeven, boswachter in de Peel

Terwijl de helikopters boven haar hoofd cirkelen, vertelt de Brabantse boswachter hoe groot de impact van de brand nu is in haar gebied. “Dit is de derde dag van de brand en we schatten dat er nu zo’n 350 tot 400 hectare is afgebrand. De hele Deurnsche Peel beslaat 1200 hectare, dus dat is echt fors. Bij de vorige brand in 2017 ging 200 hectare in vlammen op, dit is dus al het dubbele. Dat is echt heel heftig. Daarom zetten we nu helikopters in en op de grond gaan we de vlammen te lijf met vuurzwepen en bladblazers.”

Reptielen komen niet op tijd weg
Robbert Ouwerkerk, boswachter De Meinweg
Vlammen slaan om zich heen in de Peel, foto: Staatsbosbeheer

Ook Nationaal park de Meinweg in brand

Ook Nationaal Park de Meinweg in Limburg wordt momenteel zwaar getroffen door een brand. Daar is nu zo’n 175 hectare heidegebied in rook opgegaan. Boswachter Marieke ging er begin dit jaar zwijnen spotten met haar collega Robbert Ouwerkerk. Die vertelt nu vooral bezig te zijn met praktische zaken zoals het assisteren van brandweer en hulpdiensten. “Ik loop hier al twintig jaar en vorige week genoot ik nog van de ontluikende bladeren. Dat is er nu allemaal niet meer. Dat doet mij echt heel veel”, zegt hij.  

Marieke spot zwijnen in natuurgebied Meinweg

Dit natuurgebied ligt in de meest oostelijke hoek van Midden-Limburg. Het terrassenlandschap heeft hoogteverschillen van wel 50 meter, dat ontstaan is door erosie van de Rijn, de Maas en verschuivingen van de aardkorst, maakt dit gebied uniek.  

Bekijk de video

Welke dieren overleven de branden?

De totale omvang van de schade aan de natuur is nog niet te overzien, maar boswachter Lieke vreest dat veel planten en dieren in de Peel de vlammen niet zullen overleven. “Vossen, reeën en dassen kunnen nog vluchten, maar er zitten hier ook veel dieren die minder mobiel zijn; kikkers, hagedissen en slangen. Die hebben pech.” Haar collega Robbert in Limburg deelt die zorg; “Omdat er zo’n groot stuk verbrand is, zijn er weinig vluchtmogelijkheden voor reptielen. Een groot deel van de populatie zal wel verbrand zijn.”

Gelukkig is de natuur veerkrachtig!
Boswachter Marieke Schatteleijn

Ondanks dat de schade aanzienlijk zal zijn, weet boswachter Marieke ook dat de natuur zich niet zomaar laat kisten. Dat heeft ze met eigen ogen gezien tijdens haar bezoek aan de Peel een paar maanden geleden. “Dit gaat je niet in de koude kleren zitten en mijn gedachten gaan nu uit naar mijn collega’s in de getroffen gebieden. Zij moeten met man en macht dit vuur onder controle krijgen. Troostrijke gedacht is wel, dat de natuur veerkrachtig is en zich snel kan herstellen na een brand. Daar hou ik me op momenten als deze maar aan vast.” 

Geschreven door
Karlijn Vernooij
Datum