In de herfst is het paartijd. De mannetjes laten hun lokroep horen en strijden om de vrouwtjes. Een spektakel dat je moet zien! Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je de bronst kunt beleven.

Schuilhut op de Veluwe

Hier leven wel 200 edelherten. De mannetjes leven vreedzaam met elkaar in roedels, maar in de herfst vechten ze elkaar de tent uit om de vrouwtjes. Een fascinerend schouwspel dat je vanuit een schuilhut kunt bekijken.

Bekijk de video

Wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Hier struikel je bijna over de damherten. Ze zijn helemaal niet schuw en trekken zich niks aan van bezoekers. Het zijn er zo’n tweeduizend en je herkent ze aan hun zwarte staartje. Het gewei van de mannetjes kan wel 75 centimeter lang worden; behoorlijk imposant.

Bekijk de video

Wild spotten in Kootwijkerzand

Een sprookjesachtige omgeving van bos, zandverstuiving en heide van zo’n 91 duizend hectare. Overal vind je sporen van edelherten. Bomen waar de schors vanaf is geschuurd, geuren en pootafdrukken. Spoorzoeken dus!

Bekijk de video

Jonge herten in Schouwen-Duiveland

In het grootste bos van Zeeland drinken de damherten en reeën uit het zoete duinmeer. Jonge damherten heten spitsers omdat hun gewei lijkt op dat van een ree. Ze zitten vaak verstopt tussen de bosjes of hoog op de duinen, dus zachtjes doen en goed rondkijken.

Bekijk de video

Op zoek naar het vliegend hert

En dan een hert uit de buitencategorie; het vliegend hert. Je vindt deze reuzenkever op de Veluwe. Hun kaken lijken een beetje op een gewei, vandaar de naam. De mannetjes, die wel 10 centimeter kunnen worden, vechten met hun kaken om de vrouwtjes. Net als echte herten eigenlijk. 

Bekijk de video