Vrolijke voorjaarsbloeiers

Wanneer je slim plant geniet je het hele voorjaar van een bloementapijt. Dat kunstje kijken we nog af bij de Friese adel van vroeger. Zij floreerden in de 12e eeuw al door hun stinzentuinen vol vroegbloeiende bol- en knolgewassen.

In middeleeuws Friesland verdedigde de adel zich vanuit stenen woontorens met dikke muren: de stinzen (Fries voor steenhuis). Handig voor een robbertje vechten, maar al snel meer een pronkstuk van hun welvaart. De heerschappen lieten prachtige tuinen aanleggen met (voorjaars-) bloemen uit alle windstreken: de stinzenflora. Vijf van die vlotte bloeiers op een rij.  

Een maal, ander maal: 1500 euro voor sneeuwklokje

Zodra de eerste sneeuwklokjes boven de grond komen weet je: het is lente. De witte bloemen van de Galanthus nivalus zorgen direct voor een vrolijke noot. In de niche van deze bloem ontpoppen zich ware verzamelaars. Zij noemen zich  ‘galanthofiel’ en willen alle 19 soorten sneeuwklokjes verzamelen. Absoluut toppunt: de Golden Fleece. De eerste bol van deze soort zette het record. Een groot fan legde er op een veiling meer dan 1500 euro voor neer.

De krokus heeft meer in huis dan je denkt

De oude vertrouwde krokus schiet bij de eerste warme dagen in het knalgeel, wit of paars de grond uit. Hollandser krijg je ze niet, zou je denken. Maar de bonte krokus (de Crocus Vernus) heeft Arabische roots. De ‘Crocus’ met een ‘C’ staat voor ‘saffraan’ en ‘Vernus’ betekent ‘van de lente’. Dat dure goedje wat zo lekker smaakt met kreeft of risotto komt dus uit een krokus. Met de hand oogsten je een deel van de stamper, dat kost veel tijd en geld daarom heet saffraan het ook: het rode goud. 

Holwortel lokt vroege insecten je tuin in

De Corydalis cava ken je misschien beter als de Holwortel. Een opvallende stinzenplant met een bijzondere bloemvorm: een tros met licht paarsrode of witte bloemen. Onder de grond vormt zich een knol in de vorm van een walnoot. In het voorjaar lokt deze sierplant de eerste insecten die zich buiten wagen. Met een beetje fantasie zie je er van alles in: “vogeltjes op de kruk” of “kippen op een stok”. Dat maakt de Holwortel ideaal voor een zonnige stinzenwei.

Kleurig bloemenveld met tulpen uit Turkije

Na de eerste lichting vroegbloeiers in februari en maart zet in april een volgende groep stinzenplanten de tuin in vuur en vlam. Spot de zeldzame kievitsbloem, de knikkende vogelmelk of de bostulp met zijn opvallende gele kleur. De tulp, dat is weer zo’n bloem waarvan je denkt: die komt 100% van Nederlandse bodem. Toch zit het anders: vrijwel al die vrolijke tulpjes stammen af van de wilde variant uit de hooglanden van Turkije.

Plukje daslook op je boterham of door de risotto

De bladeren van de Allium ursinum of daslook zijn eetbaar en prima voor op de boterham. Of maak er pesto van voor in de salade of door de puree! In de tuin heeft dit gewas echt de ruimte nodig, het dijt sterk uit als het groeit. Dat is op zich geen probleem, want daslook bloeit prachtig wit. Oogsten doe je vlak voor de bloei, in april of mei. Wanneer de bloemen verschijnen is de oogsttijd alweer voorbij. Dan verliest het blad zijn aroma en smaakt niet meer zo lekker.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!