Wanneer je slim plant geniet je het hele jaar. Dat kunstje kijken we af bij de Friese adel. Zij floreren al eeuwen met hun bloeiende stinzentuinen. Vijf van die vlotte bloeiers op een rij!

1500 euro voor sneeuwklokje

Zodra de eerste sneeuwklokjes boven de grond komen weet je: het is lente. De witte bloemen zorgen direct voor een vrolijke noot.  En deze bloem trekt ook verzamelaars aan: een groot fan legde op een veiling meer dan 1500 euro voor een speciaal soort sneeuwklokje neer. Daar kun je wel een klok op luiden!

Bekijk de video

Bekijk de video

Delicate krokus

De oude vertrouwde krokus schiet bij de eerste warme dagen in het knalgeel, wit of paars de grond uit. Hollandser krijg je ze niet, zou je denken. Maar de bonte krokus (Crocus Vernus) heeft Arabische roots en is ook nog de toevoeging aan heuse delicatessen. Deze bloem is nog wel een extra blik waard!

Bekijk de video

Bekijk de video

Aanlokkelijke holwortel

De Corydalis cava ken je misschien beter als de holwortel. Een opvallende stinzenplant met een bijzondere bloemvorm: een tros met licht paarsrode of witte bloemen. Onder de grond vormt zich een knol in de vorm van een walnoot. In het voorjaar lokt deze sierplant de eerste insecten die zich voorzichtig buiten wagen. 

Bekijk de video

Bekijk de video

Turkse tulpen in de stintzenweide

Na de eerste lichting vroegbloeiers in februari en maart zet in april een volgende groep stinzenplanten de tuin in vuur en vlam. Spot de bostulp met zijn opvallende gele kleur! En alhoewel deze bloem zo Hollands aandoet, toch zit het anders: vrijwel al die vrolijke tulpjes stammen af van de wilde variant uit de hooglanden van Turkije.

Bekijk de video

Bekijk de video