Boswachterspad Kattukse duinroute en Duinroos

Mossen Marieke
11 min
Gebied
Zuid-Holland
Afstand
8 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
10 personen
In de Coepelduynen, de smalle strook kustduinen tussen Katwijk en Noordwijk, gaat boswachter Marieke Schatteleijn op zoek naar de mossen, samen met mossenkenner Bas van Gennip. Er zijn wel zeshonderd soorten mos in Nederland, waaronder duinsterretje, vedermos, patatzak-bekermos en het uiterst zeldzame buizerdmos. De meeste mossen zijn zo klein dat ze ons vaak niet eens opvallen, en dat terwijl mos een bijzonder begaafd en ingenieus plantje is. Het groeit op plekken waar andere planten het niet uithouden. En mos vertelt ons bovendien hoe het gesteld is met de kwaliteit van de grond en van de lucht.

Op de hoogste punten van dit iets zuidelijker gelegen boswachterspad in Hollands Duin heb je een goed zicht op natuur en cultuur. Wandel over de vroegere aardappelakkers, ontdek de oude watertoren en bezoek de wilde zwanen in het meer.

Tijdelijke wintergasten en blijvende culturele sporen

Boswachter Mark Kras: “Op deze wandelroute door het Hollands Duin kruisen zowel natuur als cultuurhistorische sporen je pad. Beklim het Vlaggenduin en bewonder het uitzicht over het hele gebied. Je ziet de oude watertoren en de witte kerk van Katwijk, de soefitempel en de monumentale Duitse bunker. Bij helder weer kijk je uit op de zee.

Wandelend tussen de open duinen loop je over de vroegere aardappelakkers en zie je de wallen liggen die de akkertjes scheiden. In de schemeruren kun je een ree of vos tegenkomen. Vanaf het Vlaggenduin kun je ze in de buurt van de vroegere schietbanen zien. Neem je verrekijker mee en je spot ze.

In de winter kijk je bij het grote meer uit naar wintergasten als wilde zwanen, brilduikers en allerlei eenden. Over de duinen vliegen zwermen spreeuwen, kramsvogels, koperwieken en andere roofvogels. Zeker op de hoogste punten van de route is die vogeltrek goed te zien.”

Over deze route

Het startpunt van de wandelroute is TOP Katwijk in Katwijk aan Zee. Het boswachterspad van 8 kilometer is een combinatie van de groene en blauwe route. Vanaf de Sportlaan volg je de blauwe paaltjes, bij de T-splitsing met bank sla je rechtsaf om verder te lopen via de groene route.

Zowel bij het startpunt als op de route zelf is een informatiepaneel geplaatst. Op verschillende plekken in het gebied staan bankjes. De wandeling gaat over schelpenpad en een klein stuk zandpad.

Route

Startpunt:
TOP Katwijk
Sportlaan 3
2225 JM Katwijk aan Zee
Routekleur:
Blauw
Toegankelijkheid:
Honden zijn welkom, mits aangelijnd tijdens het broedseizoen (15 maart - 15 augustus).
 1. 1

  Rond de vroegere akkerlanden zie je in het voorjaar de grote ratelaar en hondskruid in bloei staan.

  hondskruid
 2. 2

  Vanaf uitkijkpunt Vlaggenduin kijk je uit op de oude watertoren, de witte kerk van Katwijk, de soefitempel en de monumentale Duitse bunker.

  Vlaggenduin
 3. 3

  Bij het infiltratiemeer staat een vogelscherm. In de winter kijk je hier uit naar wintergasten als wilde zwanen en brilduikers.

  infiltratiemeer
 4. 4

  Van de oude schietbanen (niet toegankelijk voor publiek) zie je zelf niet veel meer, maar met veel geluk zie je wel een ree.

  ree
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!