Boswachterspad Klooster- en heidewandeling

Schotse hooglander
Gebied
Noord-Brabant
Afstand
7,5 km
Type
Bos
Gemiddelde waardering
31 personen

In de winter kijk je uit op de bevroren vennen, in het voorjaar komt alles tot leven en hoor je de vogels zingen. Wat elk seizoen blijft zijn de vergezichten en oneindige stilte. Wandel door het Leenderbos en over de groote heide in Noord-Brabant en ontdek het weidse uitzicht.

Oneindige stilte en weidse vergezichten

Boswachter Erik Schram: “Tijdens deze wandeling vind je jezelf ver van de bewoonde wereld en midden in een gebied vol vergezichten en een oneindige stilte. Beklim de uitzichttoren en geniet van het weidse uitzicht op het stromende water van de Tongelreep, de vennen in de hei en de runderen in het begrazingsgebied.

Wandelend door het bos ruik je de naaldbomen en ontdek je het karakter van het Leenderbos. Je vind hier geen enkel recht stuk en slingert het gebied door. Aan het eind van het boswachterspad loop je in het midden van de twee kraanvennen op de groote heide. Daar heb je de kans om watervogels te spotten.

Bij genoeg vrieskou kun je tijdens de wintermaanden zelf het bevroren ven op of zie je anderen schaatsen. Toch wandel ik het liefst in het voorjaar. Alles groeit en bloeit en komt weer tot leven. Om je heen hoor je de vogels zingen.“

Over deze route

Het startpunt van de wandelroute door het Leenderbos is Natuurpoort Achelse Kluis in Schaft. Parkeren is mogelijk. Zowel bij het startpunt als op de route zelf staat een informatiepaneel geplaatst. Er zijn verschillende bankjes en andere zitplekken om te pauzeren. Je kunt van deze route ook het gpx-bestand downloaden.

Het boswachterspad heeft een lengte van 7,5 kilometer. Vanaf de natuurpoort volg je de paaltjes met paarse kop om de route te wandelen. 

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Route

Startpunt:
Klooster De Achelse Kluis
Abdijweg 50
5556 VE Valkenswaard
Routekleur:
Paars
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan, mits aangelijnd. Niet geschikt voor rolstoelen.
 1. 1

  De route begint bij de Achelse Kluis, een voormalige cisterciënzerabdij die deels op Nederlands en deels op Belgisch grondgebied ligt.

  De Achelse Kluis
  De Achelse Kluis | Foto: Staatsbosbeheer
 2. 2

  In het begrazingsgebied lopen Schotse Hooglanders.

  Schotse hooglanders
  Schotse hooglander
 3. 3

  Bij genoeg vrieskou kan hier zelfs geschaatst worden.

  Schaatsen
  Schaatsen op het bevroren ven
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!