Boswachterspad Mussenbaan Groote Peel

Leudal
Gebied
Limburg
Afstand
5,6 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
2 personen
Boswachter Marieke Schatteleijn gaat op safari in Limburg, in het Leudal. Een prachtig gebied met beekjes en een oude watermolen.

In het iets noordelijker gelegen Ospel ontdek je de Nachtwacht van de Groote Peel tijdens een wandeling door het Nationaal Park in Limburg. Geniet van het weidse uitzicht, de zingende blauwborst in het voorjaar, de kleuren van het spiegeldikkopje en de vele vogels van het natuurgebied.

Je ziet hier alles wat de Groote Peel te bieden heeft
Marijke Vaes, boswachter De Pelen

De Nachtwacht van de Groote Peel

Boswachter Marijke Vaes: “Wandelend over de Mussenbaanroute in de Groote Peel kom je van alles tegen. Je loopt over knuppelbruggen, de grens tussen Limburg en Brabant en over de paden die tijdens de vroegere turfwinning zijn ontstaan. Om je heen zie je weids en open moeras, landerijen en weidevogels.

Ik sta vaak stil bij de Meerbaansblaak, door ons de Nachtwacht van de Peel genoemd. Hier zie je alles wat het gebied te bieden heeft. De weidsheid, het water, de vele vogels. Het water weerspiegelt de Hollandse luchten en trakteert je bij ieder bezoek op een ander uitzicht. In de zomer vliegen verschillende libellen rond en kom je hier het spiegeldikkopje tegen.

In het voorjaar strijken broedvogels als de wulp en dodaars neer. De zonnedauw bloeit en veenpluis en wollengras bedekken de velden met hun witte pluisjes. De blauwborst zingt zijn prachtige lied en op de knuppelbruggen hoor je de heikikkers ploppen.”

Over deze route

Startpunt van dit boswachterspad is Buitencentrum De Pelen in Ospel. Bij het buitencentrum vind je een informatiebalie. Naast het centrum en vooraan in het wandelgebied staan informatiepanelen.

Vanaf het starpunt volg je de blauwe paaltjes om het boswachterspad van 5,6 kilometer te lopen. De route bestaat uit verhard en onverhard pad. In de winter zijn stevige waterdichte wandelschoenen aan te raden. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.  

Let op, een van de knuppelbruggen op de Mussenbaanroute (blauwe schildjes) is tijdelijk niet toegankelijk. De knuppelbrug verkeerd in slechte staat, en wordt vervangen door een kade. Volg de omleiding op de routepaaltjes, of vraag meer informatie bij Buitencentrum de Pelen. De route is op dit moment iets korter (5 km). 

Route

Startpunt:
Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
6035 RB Ospel
Routekleur:
Blauw
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan, mits aangelijnd.
 1. 1

  De weerspiegeling in het Meerbaansblaak zorgt bij ieder bezoek voor andere uitzichten.

  weerspiegeling
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  De veenhoogtemeter laat zien hoe hoog het veen vroeger was.

  Veenhoogtemeter
  © Staatsbosbeheer
 3. 3

  Vanaf de uitkijktoren zie je het weidse landschap en kijk je uit over Limburg en Brabant.

 4. 4

  In de zomer vliegt het zeldzame spiegeldikkopje rond.

  Spiegeldikkopje
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!