Cultuurhistorische wandelroute Boeschoten

veluwe
Gebied
Gelderland
Afstand
5 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
26 personen
Dan de mysterieuze moeflon. Is het een geit of is het een schaap? Waar kan je de moeflon zien en wat doet hij eigenlijk in Nederland? De Veluwe ontwaakt uit de winterslaap en boswachter Marieke Schatteleijn bezoekt collega Lennard Jasper om de moeflon te vinden.

Een fraaie wandelroute door Boeschoten, rijk aan cultuurhistorisch erfgoed, ten zuidwesten van Garderen. Je wandelt hier door voormalige heidevelden, die begin 20e eeuw door Staatsbosbeheer zijn bebost. Deze worden ook wel heideontginningsbos genoemd. Een steeds ouder en gevarieerder bos op de Veluwe, waar onder andere edelhert en zwarte specht zich thuis voelen.

Wild spotten op de Veluwe

Bij de Veluwe denken we meteen aan bos, maar er is méér. Heidevelden, zandvlakten, landgoederen en weidegronden tot aan de horizon. Het is een prachtig gebied om te fietsen, wandelen en paardrijden.

In het hart van het gebied ligt een samenzwering van zand en wind: het Kootwijkerzand. In de boswachterij Ugchelen-Hoenderloo gaan natuur en houtoogst hand in hand. En het Speulderbos staat bekend om zijn eeuwenoude 'dansende' bomen. In het zuidwesten van de Veluwe gaan stuwwalbossen van eiken, beuken en berken langzaam over in akkers en graslanden, die uitkomen bij de Rijn en de IJssel.

De Veluwe is ook dé plek om wild te zien. Ga eens in de vroegte of in de avond stil op een kruising zitten. Misschien zie je wel een hert, ree of wild zwijn. En is het najaar de bronst van de edelherten een lust voor het oog en oor.

Route

Startpunt:
P-plaats Hoge Steeg
Hogesteeg
Garderen
Routekleur:
Blauw
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan
 1. 1

  Edelherten zijn veel terug te zien in het gebied; Boeschoten

  Edelhert
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  Naast edelherten zijn ook de wilde zwijnen een grote populatie op de Boeschoten.

  Wild zwijn
  © Staatsbosbeheer
 3. 3

  Vaak worden schapen gehouden in natuurgebieden waar een herder bij hoort. Op de Boeschoten leven alleen maar wilde schapen.

  Wilde schapen
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!