Het Haagse bos

Boswachter Marieke bezoekt het Haagse Bos. Ze gaat op zoek naar het verleden van dit oerbos en ontdekt hoe de cultuur en natuur hier nauw verweven zijn. Overdag zie je hier nauwelijks dieren, maar 's nachts komt het bos tot leven en gaan de dieren op jacht.
Gebied Zuid-Holland
Afstand 4 km
Type Bos

Boswachter Jenny van Leeuwen: "Het Haagse Bos is een prachtig stadsbos met allure. Het contrast tussen bos en stad is hier heel scherp: in de verte zie je torens, maar toch waan je je op de Utrechtse heuvelrug. De eekhoorns maken het hier extra leuk. Zeker in de winter, dan zijn ze erg actief en zie je hun bolle bladernesten goed zitten in de bomen!"

Het Haagse Bos ligt tegen het centrum van Den Haag. Het is een oase van rust voor wie het drukke stadsleven even wil ontvluchten. Vanaf het Centraal Station ben je er in 5 minuten: loop je rechtsaf, via de Koekamp. Volg de wandelknooppunten 75, 69, 86, 26, 28, 69 en 75 voor een rondje Haagse Bos.

Een koninklijk bos voor iedereen!

Midden in het dichtbebouwde Den Haag ligt het Haagse Bos, een oase van rust voor wie het drukke stadsleven voor even wil ontvluchten. Een bos met een grote historie die teruggaat tot ver in de middeleeuwen toen het bos in omvang nog vele malen groter was. Gelegen op een oude duinwal kent het bos prachtige hoogte- verschillen en in het voorjaar kunt u genieten van het kleurrijke tapijt van stinsenplanten dat zich onder de bomen uitrolt. U vindt er ook veel bijzondere diersoorten zoals de eekhoorn, dwergvleermuis, grote bonte specht en bosuil. Dankzij de ligging in de residentie heeft het bos altijd een nauwe band gehad met het koningshuis, met het Huis ten Bosch als duidelijke herkenning. Het maakt het Haagse Bos tot een bos met koninklijke allure.

Flora en fauna

Vogels zijn eveneens volop te vinden in het Haagse Bos. De zanglijster, fuut, grote bonte specht, bosuil en boomklever voelen zich hier thuis. Ook zeldzamere soorten als visdiefje, ijsvogel en bonte vliegenvanger zijn te zien in het Haagse Bos. Een deel van het bos heeft nog de Engelse landschap- stijl uit de 19e eeuw die wordt gekenmerkt door slin- gerende paden, open velden en vele waterpartijen.

Route

Informatie

 • Startpunt
  P-plaats Boslaan
  Boslaan
  2594 NH Den Haag
 • Toegankelijkheid
  Honden toegestaan
 1. Aan de zuidkant liggen het Malieveld en de Koekamp die ook al eeuwen tot het Haagse Bos behoren.

 2. Hoewel het Haagse Bos nu dienst doet als stadsbos, is het niet als zodanig aangelegd. Het was vroeger een groot woud of 'schakelbos' genoemd.

 3. Om de schulden van de Tachtigjarige Oorlog in te lossen wilden de Staten van Holland alle bomen kappen en het stuk grond verkopen.

 4. Na de oorlog werd het bos snel weer aangeplant, waardoor u nu kunt genieten van een volwassen bos in een historisch landschap. 

 5. Veel plezier!
Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Onderdeel van
Zuid-Holland