Hoogte op de Hondsrug

De Drentse Hondsrug is al een van de hoogste plekken van Nederland, maar Marieke Schatteleijn laat zien dat je daar nóg hoger kan: het boomkroonpad op. Lopend tussen de herfstige boomtoppen met de alziende ogen van de boswachter ontgaat je niets.

Gebied Drenthe
Afstand 17 km
Type Natuurgebied

Een wandeling door het oude landschap van de Hondsrug is als een wandeling door een oud schilderij. Ontdek het uitzicht bij het Hemelriek, de meanderende Anderse Diep en loop over de vroegere stuifduinen. In het voorjaar staan de kruiden in bloei en kun je de ree ontmoeten.

"Hier stroomt het Anderse Diep nog als vroeger"
Martijn Harms, boswachter Hondsrug

Ontdek de oude natuur van de Hondsrug

Martijn Harms: “Tijdens een wandeling door het oude landschap van de Hondsrug is het soms net alsof je naar een schilderij kijkt. Wandel tussen de oude dennen, over vroegere stuifduinen en de keienwegen en ontdek de diverse spechtensoorten in het bos. 

Aangekomen bij het beekdal zie je een mooi stuk oud natuur. Hier meandert de Anderse Diep zoals het vroeger ook deed en kijk je uit op de houtwallen van dikke, kromme en grillige eiken. Ze zijn meer dan 150 jaar oud en dat kun je zien. Voor mij één van de hoogtepunten. 

Ook de oude Hemelriek is een stop waard. Midden op het ven zit een klein eiland waar veenbes en veenmos groeit. In het voorjaar vind je genoeg padden, kikkers en salamanders op je pad. Het is de mooiste jaargetijde hier. Alle kruiden staan in bloei en je hebt de grootste kans op een ontmoeting met een ree.”

Over deze route

Het startpunt van de wandelroute is in Drouwen. Er is een parkeerplaats aanwezig. Vanaf het buitencentrum volg je de oranje paaltjes om het boswachterspad van 17 kilometer te wandelen. Tip: combineer de route met een wandeling door de boomtoppen. 


De route gaat voornamelijk over onverhard pad, enkele stukken gaan over fietspad. De hond mag mee, mits aangelijnd. Onderweg kom je op verschillende plekken in het gebied zitplekken tegen.  

Flora en fauna

In het bos leven diverse spechtensoorten en de boommarter. Tijdens de wandeling kun je onder meer uitkijken naar de groene specht, grote bonte specht en de zwarte specht. De boommarter laat zich niet zo makkelijk zien, maar als je vroeg in de ochtend loopt kun je tijdens de wandeling wel een das tegenkomen. 

Verstopt langs het beekdal staan orchideeën. Tijdens de wandeling loop je erlangs, maar het is wel goed zoeken om de bloemen te zien. 

Route

Informatie

 • Startpunt
  Buitencentrum Boomkroonpad
  Steenhopenweg 4
  9533 PN Drouwen
 • Route Kleur
  Oranje
 • Toegankelijkheid
  Honden toegestaan
 1. Het heideterreintje bij de Kuil staat in augustus in bloei.

 2. De houtwallen bij het beekdal van de Anderse Diep zijn 150 jaar oud.

 3. Bij de oude stuifzandbebossing wandel je langs oude dennen en over vroegere stuifduinen.

 4. Oude Hemelriek is een natuurlijk ven, met in het midden een klein eiland waar veenbes en veenmos groeit. In het voorjaar vind je er padden, kikkers en salamanders.

 5. Veel plezier!
Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Onderdeel van
Drenthe