Sportief op de Utrechtse Heuvelrug

Mountainbiken
Gebied
Utrecht
Afstand
6 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
25 personen
De Utrechtse Heuvelrug is een parel van een natuurgebied! Je kunt hier enorm goed mountainbiken, er is een gravenroute en op het hoogste punt staat de ‘eenzame eik’. Boswachter Marieke maakt je zo enthousiast, je wilt er meteen op uit.

Droom weg bij een wandeling over de Stulpse Heide in het vroege ochtendlicht en ontdek wat de dauw met de natuur doet. In augustus staat de heide langs dit boswachterspad in Utrecht vol in bloei. Wandel tussen de koeien, speur naar de klapekster en ontdek het uitzicht op Kasteel Drakensteyn.

Als de heide bloeit, is het als een sprookje
- Paul Suurmond, boswachter Utrechtse Heuvelrug

Een droom in de ochtenddauw

Boswachter Paul Suurmond: “Een van de bijzonderheden van dit boswachterspad is het uitzicht op Kasteel Drakensteyn. Wandelend door de omgeving rondom het landgoed zijn de woning en tuin van prinses Beatrix is niet missen. Toch is de heide mijn favoriete stuk van deze route over de Lage Vuursche.

Op het heidegebied loop je midden tussen de rustige charolais koeien. In de lucht kun je de zingende klapekster spotten, om je heen zijn de raven te zien en te horen. Aangekomen bij het Pluismeer zie je de schuwe doodaars en andere watervogels in het water dobberen.

De Stulpse Heide voelt een beetje buitenlands aan. Kom ’s morgens in de vroegte als de dauw er nog hangt en kijk uit over de heide in het ochtendlicht. Dan ben je echt in een soort droom. In augustus is de wandelroute op zijn mooist. Als de heide in bloei staat is het hier als een sprookje.”

Over deze route

Het startpunt van de route is de parkeerplaats bij de Kuil van Drakensteyn in Baarn. Het boswachterspad van 6 kilometer lang is een combinatie van twee wandelroutes. Volg vanaf het startpunt de witte paaltjes en steek over bij de Stulpselaan om de wandeling te vervolgen met rode paaltjes.

De wandeling gaat grotendeels over onverhard pad. Honden zijn welkom, maar moeten op de route met witte paaltjes aan de lijn. Aan het begin van de wandeling staat een informatiepaneel. Vlakbij de route vind je een vogelkijkhut met uitzicht over het Pluismeer.

Route

Startpunt:
Parkeerplaats recreatieterrein Drakenstein
Stulpselaan 1
3749 AR Lage Vuursche
Routekleur:
Rood
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan
 1. 1

  De oude beukenlanen herinneren aan de vroegere landgoederen.

  Beukenlanen
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  Op de Stulpse Heide is de klapekster te vinden.

  Klapekster
  © Staatsbosbeheer
 3. 3

  Vanachter het vogelscherm kijk je uit over het Pluismeer en zijn watervogels.

  Pluismeer
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!