Wandelen door het Drents-Friese Wold

Boswachter Marieke is klaar voor de lente en zij loopt samen met collega boswachter Corné Joziasse het blote-voetenpad in Nationaal Park Drents-Friese Wold op de grens van Friesland en Drenthe. Na de Veluwe is dit het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland.
Gebied Drenthe
Afstand 16 km
Type Hei

Waan je in het hart van het Drents-Friese Wold en geniet in stilte van de natuur tijdens een wandeling over het boswachterspad. Luister naar de vogelzang, speur naar de boommarter en wandel in augustus door de bloeiende heidevelden.

In de zomer komt het bos tot leven
-Corné Joziasse, boswachter Drents-Friese Wold

In stilte genieten van de natuur

Boswachter Corné Joziasse: “Bloeiende heidevelden, de geur van naaldbomen en het gezang van vogels op de achtergrond. Tijdens een wandeling over het boswachterspad door het hart van het Drents-Friese Wold geniet je in stilte van de natuur. 

De route voert door een bos met naald- en loofbomen, over zandvlaktes, door heidevelden en langs vennetjes. Midden in het bos ga ik vaak even een half uur zitten om te luisteren naar het vogelconcert. Het kan maar zo dat er dan een ree voorbij komt lopen. De natuur komt hier naar je toe. 

Ik wandel hier het liefst in de zomer. Het bos leeft en je ziet de vlinders en libellen vliegen. Langs de vennetjes groeien allerlei planten. Je vindt hier oeverkruid, drieblad, veenmos en wollegras.”

Over deze route

Het startpunt van het boswachterspad is de parkeerplaats aan de Bosweg in Hoogersmilde. Vanaf de parkeerplaats volg je de zwarte pijltjes op gele achtergrond om de route van 16 kilometer te lopen. 

De route gaat over zandpaden. Aan het begin van de route staat een informatiebord met informatie over het gebied. Langs de route zijn voldoende zitplekken en picknicktafels. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

Flora en fauna

In de bossen van het Drents-Friese Wold lopen reeën, vossen en leven boommarters in de toppen van de bomen. De dieren houden zich overdag schuil en laten zich vooral in de vroege ochtend of tegen schemering zien. 

Aan het eind van de zomer staan de heidevelden in bloei. Dit is een mooie periode om het boswachterspad de lopen. De hei kleurt dan paars. In het open veld jaagt de buizerd op zijn prooi.

Route

Informatie

 • Startpunt
  Parkeerplaats Sportlaan
  Sportlaan 1
  9423 PV Hoogersmilde
 • Route Kleur
  Zwart
 • Toegankelijkheid
  Honden toegestaan
 1. De boommarter leeft in de toppen van de boom.

 2. In de nazomer kleurt de heide helemaal paars.

 3. De reeën verschuilen zich in het bos.

 4. Veel plezier!
Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Onderdeel van
Drenthe