7 minuten

Wandelen in het bos van Westerschouwen

Het grootste naaldbomenbos van Zeeland is de Westerschouwen. Sommige dennen zijn wel honderd jaar oud. Er zitten merels, lijsters en het kleine goudhaantjes in de bomen.

Gebied Zeeland
Afstand 6,5 km
Type Natuurgebied

Wandelend over het boswachterspad in het iets zuidelijker gelegen Burgh-Haamstede, word je omringd door de bijna honderd jaar oude dennen en vele vogels. Ontdek het kleine goudhaantje, luister naar de ruisende zee en bezoek de futen aan het water. In het voorjaar kleurt de bijenorchis op een open plek in het bos.

Een bos vol vogels

Boswachter Wendy Janse: “Tijdens een boswandeling in het dichte bos van Westerschouwen ben je omringd door vele vogels en dennen van soms bijna honderd jaar oud. In de bomen vind je merels, lijsters en het kleine goudhaantje. Langs de plassen kijk je uit over de meeuwen, aalscholvers, eenden en futen in het water. Ook de libelle vliegt rond.

Hoor de spechten in het voorjaar tegen elkaar aan roffelen. Soms hoor je er wel vijf om je heen. Een geluid dat echt bij de wandeling hoort. In de schemering heb je kans damherten of reeën op je pad te vinden. Tegelijkertijd hoor je het geruis van de zee op de achtergrond. Midden in het bos lijkt hij opeens erg dichtbij.

Bij het water van de Boompjesput laat je het dichte bos even achter je. Rond het voorjaar vind je hier de bloeiende rietorchis en de bijenorchis. Ze geven kleur aan het gebied.”

Over deze route

Het startpunt van dit boswachterspad is Excursieschuur Westerschouwen aan het begin van het Klimbos. Er staan een informatiepaneel en je kunt bij de schuur terecht voor meer informatie.

Volg vanaf het startpunt de paaltjes met gele koppen om de route van 6,5 kilometer te wandelen. De route gaat over onverhard pad. Je komt onderweg verschillende zitplekken tegen.

Route

Informatie

 • Startpunt
  Excursieschuur Westerschouwen
  Kraaijensteinweg 140
  4328 RD Westenschouwen
 • Route Kleur
  Geel
 • Toegankelijkheid
  Honden toegestaan, mits aangelijnd.
 1. Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over het bos, de Meeuwenduinen en de zee.

 2. Rond het water van de Boompjesput bloeien in het voorjaar de bijenorchis en de rietorchis.

 3. Tussen de dennen huizen bosvogels als het goudhaantje en de bonte specht.

 4. Veel plezier!
Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Onderdeel van
Zeeland