Wandelen op Ameland

182natuur
Gebied
Friesland
Afstand
9 km
Type
Strand
Gemiddelde waardering
8 personen
Het is niet voor niets dat het waddenzeegebied een prijs heeft gewonnen voor het mooiste natuurgebied van Nederland. Boswachter Marieke Schatteleijn neemt ons mee naar Ameland. Haar collega Marjan laat haar het hoogste punt zien, de babyduinen en de typische Amelandse huisjes. Op een prachtige zonnige en winderige dag kan Marieke zelfs de zeehonden zien, die verderop op een zandplaat liggen.

Op het boswachterspad in de Hollumerduinen op Ameland wandel je over droge duinen, door natte duinvalleien en langs het strand. Ontdek de vele vogels die hier leven en geniet van het uitzicht vanaf de Engelsmanduin.

Droge duinen en natte duinvalleien

Boswachter Marjan Veenendaal: “Zon op je gezicht, wind door je haar en het geruis van de zee op de achtergrond. Tijdens een wandeling door de droge duinen en natte duinvalleien van Hollum ervaar je rust en stilte. Ontdek hoe het samenspel van de wind, het stuivende zand en de zee ervoor zorgt dat het landschap er elke dag anders uit kan zien.

Ik sta graag altijd even stil op Engelsmanduin, een van de hoogste duinen op Ameland. Je hebt hier uitzicht over de duinvalleien en de zee. Vooral in de winter voel je die weidsheid. Dan ervaar je echte stilte.

In het voorjaar zijn de vogels in volle kracht en spatten de planten uit de grond. Wandel over het Rietpad en zie de bruine kiekendief boven je hoofd zweven. Vanuit de vogelkijkhut spot je de lepelaars, aalscholvers, eenden, blauwborsten en hoor je de rietzangers zingen.”

Route

Startpunt:
P-plaats Oranjeweg
Oranjeweg
Hollum
Routekleur:
Geel
Toegankelijkheid:
Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd op de wandelpaden.
 1. 1

  De bruine kiekendief zweeft boven het riet.

  Ameland 1
  Foto: Staatsbosbeheer
 2. 2

  In de zomer staan de rietorchideeën in bloei. 

  rietorchideeen
  Foto: Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling word je aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!