Wij denken; morgen kan groener! Dus doe jij ook mee met de World Cleanup Day en zoek je tips om dit een beetje leuk aan te pakken? Lees dan even door!

Ga op een 'trash date'

Ben je op zoek naar een originele manier om je date te imponeren? Ga op een 'trash date'. Dat is een date waarbij je met je potentiële geliefde zwerfafval opruimt. Misschien een beetje ongemakkelijk, maar bij een milieubewust en groen type maak je vast een goede indruk. Ga met handschoenen, prikker en (hergebruikte) vuilniszak op stap en leer elkaar beter kennen. Door het opruimen van zwerfafval word je zo weer verliefd op je eigen buurt en misschien ook wel op je date!

Rapen met je vrienden

Rosa Leijdekkers bedacht het concept 'trash date' en is de initiatiefnemer achter Stichting Trashless. Op vakantie ergerde ze zich rot aan al het zwerfafval en besloot in actie te komen. De datingsite was destijds een succes, maar Rosa merkte ook dat niet iedereen op zoek is naar de liefde. Daarom moedigt ze mensen ook aan om afval te rapen met een vriend of collega.  

Maak er een spelletje van

Ga je met kinderen op stap? Denk dan eens aan de ‘zwerfie bingo’! Verzamel al het afval dat je onderweg tegenkomt en streep het af op een bingo kaart. Je vindt de kaart hier (gratis te downloaden). Zo wordt het opruimen van zwerfafval een spelletje. Vergeet niet keihard 'bingo' te roepen, want degene die als eerste een volle kaart heeft, heeft natuurlijk gewonnen. Deel je vondsten op sociale media met hashtag #zwerfie en inspireer de online community om hetzelfde te doen. 

Vergeet niet 'bingo' te roepen bij een volle afvalzak!

Rennen en rapen

Een sportieve manier om zwerfafval te lijf te gaan is door 'plogging': hardlopen en afval rapen tegelijk. Het woord is een samenvoeging van 'joggen' en de Zweedse term 'plocka upp', dat oprapen betekent. Het idee is heel simpel: tijdens je wekelijkse rondje rennen raap je ook het afval op dat je tegenkomt. Op deze manier creëer je zelfs een intervaltraining. Goed voor jouw conditie en de planeet!

Prullenbak in jouw straat

Via de app Litterati draag je bij aan een oplossing. Je maakt van het afval dat je vindt een foto en slaat deze op in de app. Zo verzamel je data dat van pas komt voor onderzoek. Door middel van de data in de app kunnen gemeenten bijvoorbeeld zien waar ze nieuwe prullenbakken moeten plaatsen.

De meeste gemeentes bieden gratis hulpmiddelen aan, zoals afvalknijpers en afvalzakringen.

Aan de slag!

Ben je geïnspireerd en is het de hoogste tijd om ook in jouw buurt aan de slag te gaan? De meeste gemeentes bieden gratis hulpmiddelen aan, zoals afvalknijpers en afvalzakringen. Zoek online naar de mogelijkheden die door jouw gemeente worden aangeboden en ga aan de slag!

Foto van iemand die zwerfafval vast heeft