Zwerfafval opruimen was nog nooit zo leuk

Plastic troep, blikjes en gebruikte mondkapjes. Stranden, parken en straten liggen vol met rondslingerend afval. Boswachter Samuelle laat in de aflevering van 6 april 2021 zien hoe groot het probleem is. Laat je hieronder inspireren en help mee om de natuur weer afval vrij te maken!

Ben je alle standaard wandeldates zat en ben op zoek naar een meer originele manier om je date te imponeren? Ga op een 'trash date'. Dat is een date waarbij je met je potentiële geliefde zwerfafval opruimt. Misschien een beetje ongemakkelijk, maar bij een milieubewust en groen type maak je vast een goede indruk. Ga met handschoenen, prikker en (hergebruikte) vuilniszak op stap en leer elkaar beter kennen. Door het opruimen van zwerfafval word je zo weer verliefd op je eigen buurt en misschien ook wel op je date!

Rapen met je vrienden

Rosa Leijdekkers bedacht het concept 'trash date' en is de initiatiefnemer achter Stichting Trashless. Op vakantie en ergerde ze zich rot aan al het zwerfafval en besloot in actie te komen. De datingsite werd een succes, maar ze merkte ook dat niet iedereen op zoek is naar de liefde. Daarom kan je via deze stichting nu ook op date met een vriend of collega.  

Maak er een spelletje van

Ga je met kinderen op stap? Denk dan eens aan de ‘zwerfie bingo’! Verzamel al het afval dat je onderweg tegenkomt en streep het af op een bingo kaart. Je vindt hem hier (gratis te downloaden). Zo wordt het opruimen van zwerfafval een spelletje. Vergeet niet keihard 'bingo' te roepen, want degene die als eerste een volle kaart heeft, heeft natuurlijk gewonnen. Deel je vondsten op sociale media met hashtag #zwerfie en inspireer de online community om hetzelfde te doen. 

Door de lockdown meer afval in de natuur, maar ook 16 procent meer opruimacties!

Rondslingerende blikjes | foto: Pexels

Weinig moeite, veel resultaat

Door de coronacrisis ontstaat er een ander zwerfafval ‘patroon’: nu slingeren er meer mondkapjes, handschoenen en to-go bekertjes in de natuur. Aan de andere kant zijn er vanwege de lockdown ook 16 procent meer opruimacties georganiseerd dan in voorgaande jaren. Het gaat de goede kant op, maar dit is nog lang niet genoeg. Je zou kunnen overwegen om zelf een stoffen (herbruikbaar) mondkapje te gebruiken, dat scheelt al veel. Gooi ook nooit bananen en citrusschillen in de natuur!

Rennen en rapen

Een sportieve manier om zwerfafval te lijf te gaan is door 'plogging': hardlopen en afval rapen tegelijk. Het woord is een samenvoeging van 'joggen' en de Zweedse term 'plocka upp', dat oprapen betekent. Het idee is heel: tijdens je wekelijkse rondje rennen raap je ook het afval op dat je tegenkomt. Op deze manier creëer je zelfs een intervaltraining. Goed voor jouw conditie en de planeet!

Prullenbak in jouw straat

Via de app Litterati kan je nog een positieve draai geven aan afval. Je maakt van al het afval dat je vindt een foto en stuurt dat op. Zo verzamel je data dat van pas komt voor onderzoek. Bedoeling is dat beleidsmakers zo precies te weten komen waar ze nieuwe prullenbakken moeten plaatsen.

Opruimactie | Foto: Pexels

Aan de slag!

Ben je geïnspireerd en is het de hoogste tijd om ook in jouw buurt aan de slag te gaan? De meeste gemeentes bieden gratis hulpmiddelen aan, zoals afvalknijpers en afvalzakringen. Zoek online naar de mogelijkheden die door jouw gemeente worden aangeboden en ga aan de slag!