De feestdagen zijn meestal hét moment om jezelf te trakteren op een nieuwe trui of feestelijke jurk. Wil je niet eindeloos passen in de winkel? En ben je op zoek naar betaalbare slow-fashion? Check dan deze tips!

1. Herontdek je kledingkast

De meeste clichés zijn waar dus ook voor je kledingkast geldt: kijk eerst eens naar wat je wel hebt! Ruim op een druilerige dag je kledingkast op en verbaas je over wat er allemaal tevoorschijn komt. Dit klusje kan je prima alleen doen, maar een beetje hulp is fijn (en gezellig).

Duurzame stylecoach Chiara Spruit helpt anderen om hun garderobe uit te kammen. Haar doel is om te laten zien wie je bent met de kleding die je al hebt. Ze geeft originele tips over hoe je naar jezelf kan kijken om te ontdekken wat bij je past.

Tips voor je eigen kledingkast

2. Kleding leen je bij de bieb

Het wordt steeds populairder: kleding lenen in plaats van kopen. Niet alleen voor speciale gelegenheden, maar ook alledaagse items leen je gemakkelijk bij een kledingbieb. Voor een wisselend bedrag per maand kan je door heel Nederland frisse en eigentijdse kleding lenen.

Waarom lenen?

  • Zonder iets nieuws te kopen, heb je toch een nieuwe outfit.
  • Door kleding te delen, hoeven er minder grondstoffen gebruikt te worden
  • Door eerst te lenen, voorkom je miskopen. 

Dat is iets voor mij

3. Draag je héle kledingkast

Doe mee aan een vrolijke uitdaging en draag alle items uit je kast één keer, totdat je alles een keer gedragen hebt. Op deze manier herinner je die leuke broek achterin je kast of weet je weer waarom je dat ene jasje nooit meer draagt. Onze columnisten Wycke en Asceline gingen je voor! 

Doe mee aan de challenge

4. Kleding ruilen met buurtgenoten

Kleding ruilen is een gezellige manier om kosteloos en duurzaam aan nieuwe items te komen. Je kan er een op eigen houtje organiseren, maar je kan ook kijken of er een ketting kledingruil bij jou in de buurt wordt georganiseerd. Nichon Glerum bedacht de ketting kledingruil aan het begin van de coronatijd en het leuke is; het is heel gemakkelijk om je aan te sluiten.

Meer weten over de ketting kledingruil

Nichon Glerum in het nieuw dankzij de ketting kledingruil