In de winter zit niet iedereen er warmpjes bij. Zeker met de hoge gas- en energieprijzen hebben veel mensen het moeilijk. Gelukkig hebben de meesten van ons nog wel een dak boven ons hoofd, en een veilige plek om te zijn. Dat geldt helaas niet voor iedereen: steeds meer mensen belanden op straat, om allerlei redenen. Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot geeft je tips om hen te helpen de kou te doorstaan.

Het kan iedereen overkomen

In Nederland zijn zo’n 30.000 á 40.000 mensen geregistreerd dakloos: ze slapen op straat, in portieken, maken soms gebruik van opvang of overnachten eens bij vrienden of familie. Het werkelijke aantal is zeer waarschijnlijk hoger, omdat hierin alleen mensen worden meegeteld die bekend zijn bij de opvang. Veel mensen zonder dak of thuis ontsnappen aan onze aandacht.

In een jaar is het aantal dak- en thuisloze mensen dat bij het Leger des Heils aanklopt met bijna 25 procent gestegen, en voor jongeren is dit zelfs 50 procent. De kans is groot dat dit door de inflatie, hoge energiekosten en woningnood alleen maar toeneemt. En door bijvoorbeeld een scheiding, het verliezen van je baan of een opeenstapeling van schulden en rotsituaties is je huis kwijtraken misschien dichterbij dan we soms denken.

In de video die ik maakte over dit onderwerp (je kunt hem onderaan dit blog bekijken) sprak ik met Harry Troost. Hij is begeleider bij een daklozenopvang in Utrecht, en zelf ook dakloos geweest. Hij is ervan overtuigd dat het officiële cijfer te laag is, en ziet de groep die hulp nodig heeft steeds groter worden.

'Het kan iedereen overkomen, vroeger kwamen ze met een plunjezak en tegenwoordig lopen ze binnen met een driedelig pak en een aktetas'
Harry Troost | Begeleider bij een daklozenopvang in Utrecht en ex-dakloze

Opvang voor de nacht

Op veel plekken is er nachtopvang voor mensen zonder dak of thuis. Tegen betaling van een klein bedrag kunnen ze ’s avonds terecht, een warme maaltijd en ontbijt eten en veilig en droog slapen. Tijdens de wintermaanden is de nachtopvang in een stad als Amsterdam gratis, en als het erg koud is ook. Maar er is niet altijd plek, en niet iedereen weet er geld voor te vinden. Voor die situaties maakt Bas van Sheltersuit warme, veilige pakken, zodat zoveel mogelijk mensen de nacht door kunnen komen. Het is een dikke, winddichte jas, waaraan een slaapzak geritst kan worden. Het pak is duurzaam en eerlijk gemaakt van restmateriaal: zeil en stof dat niet gebruikt wordt, en de voering is van gedoneerde slaapzakken en dekbedden. Misschien de jouwe?

 

Zo kun jij helpen

1. Doneer een slaapzak

Nog een slaapzak liggen? Help dan iemand zonder dak of thuis.
Gewassen slaapzakken kunnen op werkdagen van 9 tot 17 uur hier worden ingeleverd – je kunt je slaapzak(ken) natuurlijk ook opsturen:

Stichting Sheltersuit
Rigtersbleek-Zandvoort 10-9
7521 BE Enschede

Je kunt je donatie ook bij een fililaal van kringloopwinkel Het Goed inleveren, zij vervoeren ze dan naar het atelier in Enschede, waar de pakken worden gemaakt. Ook kun je je slaapzak(ken) naar een recyclepunt in een Bever-winkel bij jou in de buurt brengen: zij zorgen dan dat ze goed aankomen.

2. Doneer een dekbed

Heb je een dekbed over? Ook dat is waardevol materiaal voor een pak. De voering van de Sheltersuits bestaat ook voor een groot deel uit dekbedden, dat maakt het lekker warm. Via dezelfde manier als hierboven voor slaapzakken kun je ze inleveren.
Overigens zijn de pakken een noodoplossing om mensen in acute nood te helpen. Maar via het uitdelen komen ze in contact met hulpverlening, en hopelijk is dat de eerste stap om van de straat te komen. Want iedereen verdient een dak boven het hoofd. 

3. Doe een donatie

Geen slaapzak of dekbed over, en wil je toch helpen? Dat kan zeker: geld is altijd nodig. De pakken worden gratis meegegeven, en de stichting maakt geen winst. Een pak kost zo’n 300 euro om te maken (om bijvoorbeeld het loon van de naaiers te betalen), dus een donatie is zeer welkom. Maar er zijn natuurlijk ook andere organisaties die mensen zonder dak of thuis helpen. Het Leger des Heils zet zich zeer in voor deze groep, Stichting Zwerfjongeren behartigt de belangen van jeugdige dak- en thuislozen en de Nederlandse Straatdokters Groep geeft waar mogelijk medische hulp op straat. Daarnaast geven diaconieën, vluchtelingenorganisaties en veel lokale groepen steun – mocht je wat kunnen missen, dan maakt dat echt verschil (of word vrijwilliger als dat beter bij je past, daar is ook grote behoefte aan).

4. Koop een daklozenkrant

Via het verkopen van een daklozenkrant kan iemand zonder vaste verblijfplaats wat inkomen verdienen. Het draagt bij aan een menswaardiger bestaan, onafhankelijkheid, sociale contacten, zelfvertrouwen – en natuurlijk geld om in leven te blijven. De krant heeft geen winstoogmerk, en wordt gemaakt om de mensen te helpen zichzelf te helpen. Ik koop hem altijd als ik kan: het is ook gewoon een heel tof, interessant blad! Wordt er geen straatkant verkocht in jouw buurt? Doneren kan ook, dat helpt ze voortbestaan.

5. Pay it forward

Koop je een koffietje of broodje bij een café of kiosk, en zie je dat ze meedoen aan Pay it forward? Dan kun jij een warme drank of wat te eten afrekenen voor iemand die dat zelf niet kan betalen. Mocht je in de gelegenheid zijn, doe het vooral: zo help je iemand anders de winter door. Dankjewel!

Dak- en thuisloosheid kan ons allemaal overkomen. Zeker in deze koude, moeilijke tijd is hulp extra welkom. Dank voor wat je doet – ook erover praten, info delen via social media of een praatje maken met iemand op straat is heel belangrijk en draagt soms meer bij dan we weten. Alle goeds voor jou, en liefs, Marieke

8 minuten
Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum