Lekker bakje koffie, maar de koffieprut gooi je zo weg. Zonde, vindt Elisa van Dam. Zij start een bedrijf en haalt gescheiden biostromen (en heel veel koffieprut!) op bij horecabedrijven. Haar doel: een half miljoen kilo afval redden in Utrecht en de resten gebruiken als grondstof voor zeep, thee, bier en brood. Fantastisch toch? Check hier 7x tips wat jij kan doen met koffieprut!

Zelf aan de slag met koffieprut!

Op kleine schaal kan ook jij jouw afvalstromen handig inzetten. Met deze tips past koffieprut namelijk prima in jouw beauty routine, huishouden en tuin! Laat de koffieprut voor hergebruik wel goed drogen, anders kan het gaan schimmelen.  

  • Geef je haar een boost 

Heb je donker haar? Geef het een boost! Mix koffiedik met wat olie en masseer het op je hoofdhuid als een soort shampoo. Laat het even intrekken en spoel het uit. Je haar krijgt een glanzend effect (en het schijnt ook heerlijk te zijn voor je schedel). 

  • Frisse handjes  

Was je handen eens met wat koffiedik! Meng een beetje koffiedik met water, wrijf dit over je hele handen en spoel ze af. Door je handen te wassen met koffiedik kom je ook af van de knoflook, ui en vis geur op je handen als je dit gesneden hebt.

  • Koffieprut als natuurlijke scrub

Een nachtje niet zo goed geslapen? Mix wat koffiedik met olijfolie tot een smeerbare pasta. Smeer het voorzichtig onder je ogen en laat het een half uurtje intrekken. Je huid ziet er dan stralend en fris uit omdat koffieprut ontstekingsremmend zou werken en afvalstoffen afdrijft. Daarom wordt het ook wel gebruikt als scrub tegen cellulitis. Meng het ook met wat olijfolie en masseer je billen en benen ermee.

Koffieprut in huis en tuin

  • Koffiedik neutraliseert (nare) geurtjes 

Je ziet weleens een bakje koffiebonen staan in parfumeries, maar ook koffiedik neutraliseert geur. Ruikt de hele koelkast naar dat ene gerecht of die kaas? Zet een kopje met gedroogd koffiedik in de koelkast en de geur is zo verdwenen.

  • Aangebrande BBQ (of pannen)

Een barbecue is lekker op z’n tijd. Maar het schoonmaken is altijd wat minder. De aangekoekte etensresten zijn helemaal zwart geblakerd. Gelukkig kun je met koffiedik dit makkelijk schoonmaken. Doe wat koffiedik op een spons en wrijf goed op de plek waar het aangebrand is. Spoel het af met water en je producten worden weer helemaal schoon! Geen BBQ? Dit trucje werkt ook bij aangekoekte pannen.

  • Geef je roos of hortensia eens een kopje koffie! 

Niet letterlijk natuurlijk, maar planten die houden van een licht zure grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, doe je wel een groot plezier met wat koffieprut vermengd door de aarde. Ze groeien daar goed op! 

  • Geen last meer van de kat van de buren  

De geur van koffieprut doen katten gruwelen. Strooi wat gedroogde koffieprut bij de planten, dan blijven ze weg. Schijnt ook prima te werken tegen slakken en legers met marcherende mieren.

Koffiedik: het zwarte goud!

Onze chef Leon gaat langs bij Elisa in Utrecht. In een zeecontainer kweekt zij oesterzwammen op koffiedik. Daar maakt Leon een fantastische risotto mee.  

Bekijk de video

Afval redden van de verbrandingsoven

Elisa's missie: van afval iets nieuws maken. Haar eerste doel: een half miljoen kilo afval in Utrecht redden. Veel groente-, fruit-, en tuinafval (gft) en etensresten gaan namelijk de verbrandingsoven in, terwijl je het ook als compost kan gebruiken. En niet alleen het hergebruiken van dat afval is een milieuwinst. Elisa's bedrijf probeert namelijk ook zoveel mogelijk lokaal afval op te halen met elektrische wagens. Want wist je dat afval ongeveer 83 kilometer moet afleggen voor het wordt verbrand?

Wil je meer van dit soort tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Elke week valt ie bomvol duurzame lifestyle tips, verrukkelijke recepten en leuke wandelingen op jouw deurmat. 

koffie op de BBQ

Meer weten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol leuke duurzame tips!

Ja, dat wil ik!
Wat kan je doen met je oude mobiele telefoon? | beeld NOWA

Ook leuk om te lezen

4x dit kan je doen met je oude mobiel

Wij weten bijna zeker dat jij net als de redactie van BinnensteBuiten ook een aantal oude mobieltjes in een stoffige lade hebt waar je niets meer mee doet. Tja, wat moet je ermee? We zetten het op een rij.

Lees verder