Herfstige bieren

Biersommelier Fiona de Lange, chef-kok Leon Mazairac en culinair-expert Alain Caron nemen je mee op roadtrip langs Nederlandse speciaal bierbrouwers.

Bestel je in de kroeg gewoon een biertje of pilsje, krijg je zo’n goudgele rakker met schuimkraag voor je neus gezet. Pils is in Nederland het meest gedronken bier, maar krijgt steeds meer concurrentie van speciaal bieren. Die hebben vaak meer en soms een diepere smaak en kleur. Dit komt door het verschil van gisten. Speciaal bieren worden namelijk op een hogere temperatuur gebrouwen, waarbij de gist boven blijft drijven waardoor er meer mogelijk is met smaken en toevoegingen.

Trappistenbier uit Zundert

Culinair expert Alain is samen met biersommelier Fiona op pad in het Brabantse Zundert. In deze prachtige omgeving staat de abdij Maria Toevlucht, waar Alain en Fiona een exclusief kijkje krijgen in de brouwerij. In Nederland zijn er maar twee abdijen die trappistenbier brouwen. Maria Toevlucht is daar een van. Pas sinds eind 2013 kwam het Zunderts Trappistenbier op de markt. Volgens biersommelier Fiona is het een bijzonder bier, met smaken als karamel, perzik, peper en groene basilicum. Veel kruiden dus, met een bittere afdronk. Een perfecte godendrank voor de saus voor Alains paddestoelengerecht.

Texels bier

Biersommelier Fiona bezoekt graanboer Arnold Langeveld op Texel. Zijn graan is alleen bedoeld voor het brouwen van Texels bier en daar zit een speciaal luchtje aan. Namelijk een zilte zeelucht die je net als de zeebodem terug proeft in het bier. Fiona mag mee op de machine die het graan dorst. Het moment suprême van de boer, waar hij het hele jaar naar toe werkt. Na het harde werken moet er natuurlijk ook geproefd worden. Fiona laat Arnold zijn eigen bier op een ander manier beleven met bierbitterballen en een quiche met bier erin verwerkt. Een dag van op en top genieten!

Speciaalbier uit Twente

In Ootmarsum in Twente hebben de zwagers Dirk en Bart van hun hobby hun werk gemaakt. Bierbrouwen. En dat heeft ze geen windeieren gelegd. Met meerdere prijzen op zak, doen ze het goed bij de bierliefhebbers. Bij de brouwketels, midden in hun gasterij, wordt er op de ouderwetse manier bier gemaakt. Met maar vier ingrediënten: mout, hop, water en gerst, maken zij pils die lekker doordrinkt. Maar het blijft niet alleen bij pils, want ook hun speciaalbieren verdienen de aandacht. Met verschillende gistingsprocessen en oude recepturen brouwen ze er op los. Onze chef-kok Leon krijgt veel van hun lekkers te proeven en maakt daarbij voor de brouwers een eigen gemaakte ‘garnalen-saffraan biertje’.

Kastanjebier uit Hilversum

Chef-kok Leon is in mediastad Hilversum, waar Gijs Troost en Arjanneke van den Berg al 30 jaar bierbrouwen. Eerst als hobby, maar na allebei andere carrières te hebben gehad, leidt hun passie in 2010 tot hun eigen brouwerij. Daar brouwen ze zoveel mogelijk met producten uit het Gooi. En omdat de kastanjes nu volop te vinden zijn, maken ze vandaag kastanjebier. De kastanjes worden gepoft in de oven om ze daarna te vermalen tot meel en in de grote ketels mee te laten brouwen met het gerstemout, hop, gist en water. De zoete, rokerige, rozijnachtige smaak van het bier inspireert Leon om een bijpassend gerecht te maken: een pompoensoep met gepofte en gerookte kastanjes.

Bier uit de smaakspeeltuin van Ramses

Culinair-expert Alain is samen met biersommlier Fiona in het Noord-Brabantse Hooge Zwaluwe op bezoek bij de ‘Willie wortel’ van de bieren, Ramses Snoeij. In zijn smaakkamer experimenteert hij met verschillende ingrediënten en aroma’s om daar fantastische combinaties van te maken. Van vaste biersmaken tot speciale, seizoensgebonden bieren, van alles kun je er vinden. Het verzinnen van namen voor al die verschillende bieren is ook nog een uitdaging, maar met inbreng van vrienden en familie komt Ramses elke keer weer op een originele naam. Alain raakt geïnspireerd en maakt bij een door Ramses gebrouwen ziltig bier van zeewater een heerlijk kabeljauwgerecht met rodekool en asperges.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!