4 minuten

Luchtige vegan tulband met walnoten

Culinair schrijver Nadia bakt samen met vegan-chef Maartje een luchtige vegan tulband! Op smaak gebracht met citroen, anijs, vanille en een zoete siroop.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor de tulband:
    175 ml
    aquafaba (vocht van 1 blik kikkererwten)
  • plantaardige bakboter om de tulband mee in te vetten
  • 1/2 tl
    zout
  • 200 gram
    fijne suiker
  • 1/8 tl
    xanthaangom (eventueel)
  • 200 gram
    tarwebloem
  • 100 gram
    semolina (tarwegriesmeel)
  • 8 gram
    (bourbon)vanillesuiker
  • 1 tl
    bakpoeder
  • 1
    (biologische) citroen
  • Voor de zoete siroop:
    150 gram
    suiker
  • 150 ml
    water
  • 2 el
    anijszaadjes
  • 200 gram
    walnoten
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een tulbandvorm in met boter.

  2. Doe de aquafaba in de kom van een staande tafelmixer met garde en klop met het snufje zout tot zachte pieken. (Heb je geen staande tafelmixer, klop de aquafaba dan pas op na het afmeten van de andere ingrediënten, anders stort het schuim misschien alweer in voor je het gaat gebruiken.)

  3. Voeg dan al kloppend lepel voor lepel de suiker toe. Wacht steeds met de volgende lepel suiker tot de vorige helemaal opgenomen is. Naarmate je meer suiker toevoegt zal het schuim steeds compacter en steviger worden.

  4. Voeg ook het citroensap toe; dit geeft het mengsel meteen meer stevigheid. Klop het schuim helemaal stijf, tot het op scheerschuim lijkt. (Om het extra stevig te maken, kun je nu eventueel ⅛ tl xanthaangom toevoegen en even meekloppen.)

  5. Meet ondertussen de overige ingrediënten af. Meng in een kom de bloem, semolina, vanillesuiker, het bakpoeder en de geraspte citroenschil.

  6. Voeg het stijfgeklopte schuim toe en spatel het er zo luchtig mogelijk door. Doe het beslag in de bakvorm en bak het in ca. 45 minuten gaar in de oven.

  7. Verwarm een pan op het vuur. Maak de siroop van 150 ml water, 150 gram suiker en een kneepje verse citroensap. Voeg de anijs erbij en laat ook dit meetrekken.

  8. Doe de walnoten in een warme pan. Als de walnoten geuren, dan zijn ze klaar. Roer een scheutje siroop door de walnoten heen.

  9. Weersta de verleiding om de oven tussendoor te openen, want dan kan de cake instorten. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Dit is het geval als de satéprikker schoon uit de cake komt als je erin prikt. Zo niet, verleng dan de baktijd met 5-10 minuten.

  10. Prik gaatjes in de tulband en sprenkel hier siroop over. Doe ook wat siroop door de walnoten heen. Serveer dan de tulband met de geroosterde walnoten.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.