In zijn werkplaats in Arnhem bouwt Jurgen met passie en eeuwenoude technieken bijzondere contrabassen. Precisie en creativiteit komen samen in elk instrument dat zijn werkplaats verlaat. Neem een kijkje!

Fotografie: Liesbeth Disbergen

Liefde voor muziek

Jurgen is al zijn hele leven met muziekinstrumenten bezig. Als klein jongetje speelde hij gitaar en later begon hij met basgitaar. Tijdens zijn opleiding in Duitsland begon hij met het spelen van de contrabas en toen viel hij als een blok voor dit indrukwekkende instrument. 

Het geheim achter de lage tonen

Een contrabas is groot omdat het lage frequenties produceert, en die hebben meer ruimte nodig om te trillen. Hoe lager de toon, hoe langer de golflengte. Daarom moet het klanklichaam van een contrabas groot genoeg zijn om de diepe, volle klanken te versterken. Dit maakt de contrabas het grootste en laagst klinkende instrument van de strijkersfamilie.

Vier contrabassen per jaar

Het maken van een contrabas kost veel tijd, vertelt Jurgen. Hij richt zich voornamelijk op nieuwbouw en heeft een team van vakmensen die reparatiewerk verrichten. Hoewel hij ook zelf wel reparaties uitvoert, ligt zijn passie bij het maken van nieuwe contrabassen. Dat vindt hij het mooiste om te doen. Jaarlijks maakt hij er ongeveer vier, een arbeidsintensief proces dat veel toewijding en vakmanschap vraagt.

Een persoonlijke aanpak

Jurgen maakt elke contrabas volledig naar zijn eigen inzicht en visie. Zodra een muzikant interesse toont, biedt hij aan het instrument uit te proberen. Bevalt het niet, dan is dat geen probleem, legt hij uit. Zo werkt hij graag: zonder opdrachten, maar vanuit zijn eigen creativiteit.

Jurgen geniet elke dag van zijn vak. De combinatie van werken met je handen en de uitdagingen van het ambacht vindt hij prachtig.
Contrabasbouwer Jurgen | Fotografie: Liesbeth Disbergen

Meer zien?

Benieuwd hoe Jurgen te werk gaat? Bekijk hier de hele video.

Bekijk de video
Geschreven door
Elisa Bakker
Datum