Atty en Theo bouwen hun eigen energieneutrale huis zónder warmtepomp en ingewikkelde technische hoogstandjes. Zij willen nu met hun kennis bouwpartijen inspireren om groener en eenvoudiger te bouwen en delen met BinnensteBuiten praktische tips voor goede isolatie. Handig in de zomer, maar ook in de winter!

Sociale woningbouw beter isoleren

Atty en Theo proberen met de kennis die zij opdeden bij de bouw van hun eigen huis, de bouwsector te inspireren en nog een droom uit te laten komen: grootschalige energieneutrale (sociale) woningbouw. Theo, voorheen elektrotechnicus en nu duurzaam bouwadviseur heeft altijd met verbazing gekeken naar installaties zoals de warmtepomp. ‘Een warmtepomp is complex, duur en vraagt om deskundig onderhoud: ongeschikt voor grootschalige sociale woningbouw.’ Theo ziet extra goed isoleren als dé oplossing voor een energieneutrale woning. 

Waarom is niet alle nieuwbouw energieneutraal?
Theo en Atty, bouwen hun eigen energieneutrale woning

Samen op duurzame missie

Hoe hebben zij hun eigen huis gebouwd? Het aanvragen van de vergunningen duurde twee jaar, maar het huis was dankzij het prefab ontwerp al in drie maanden bewoonbaar. Theo en Atty schreven er een boek over en willen zo hun duurzame missie voortzetten met advies aan particulieren, woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars. 'Waarom wordt er nog nieuwbouw gebouwd die niet energieneutraal is? Dat begrijpen wij niet. We moeten meters maken en dat kan volgens ons echt beter', zegt Atty. 

10 minuten

Tips van Atty en Theo voor een koel huis in de zomer

  1. Zonwering is belangrijk. Als je daar niet in wil of kan investeren, loont het zich om bijvoorbeeld een laken voor de ramen te spannen.
  2. Op een koel moment, bijvoorbeeld 's nachts, de ramen tegen elkaar open zetten.
  3. Ben je van plan een eigen huis te bouwen? Kies voor een dak overstek. In de zomer is dat een goede zonwering en in de winter staat de zon laag genoeg om voor genoeg lichtinval en dus warmte te zorgen.
  4. Goed geïsoleerde muren houden ook de warmte buiten!

Tips van Atty en Theo voor een warm huis in de winter

  1. Isoleren staat op nummer één (en ook op nummer twee en drie)!
  2. Atty en Theo hebben muren van zo’n 40-45cm dik. Als je geen eigen huis hebt kan je aan de slag met deze tips voor isolatie.  
  3. Een cv-ketel is een prima warmtebron, indien deze draait op schone brandstof. Is je ketel nog niet aan vervanging toe, vervang deze dan nog niet voor een warmtepomp. Als je je woning extra goed isoleert, kan je kiezen voor elektrische verwarming, maar bereken dan eerst alles goed door!
  4. Driedubbel glas is aan te bevelen, want glas is een van de grootste warmtelekken.
Koel in huis

Challenge

Nog meer tips om je hoofd koel te houden in huis?

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/wooninspiratie/7x-koel-in-huis-zonder-airco