In een voormalig pakhuis in Rotterdam heeft Ivo zijn woning omgetoverd tot lichte loft. Iedere dag worden hij en zijn kinderen getrakteerd op prachtig uitzicht over de Maas. Ivo is gek op het robuuste, Rotterdamse gevoel en laat dit graag terugkomen in zijn woning.

Fotografie: Roos Eijmers

Historie van het pand

Het appartement zit in een voormalig pakhuis genaamd De Herder. Het is gebouwd in 1949 en ontworpen door architect Kanters. Aan de ene kant van het pand kwamen de schepen aan en werd er geladen, gelost en goederen opgeslagen. De voorkant van het gebouw ziet er wat chiquer uit omdat daar, net zoals nu, de ingang van de kantoren zit.

'Het wonen hier is waanzinnig leuk.'
Ivo Broeren - manager financiƫle technologie

Multifunctionele kastenwand

Ivo wilde graag een strakke en opgeruimde inrichting in zijn huis. Hiervoor heeft hij een lange kastenwand laten maken met daarin de ruimte voor de wasmachine, een strijkplank, de garderobe en zelfs het toilet zit hierin verstopt. Alles kan netjes achter de deuren.

Afdrukken in het natte beton

De handen van Ivo en zijn kinderen, Alexander en Charlotte, staan in het aanrecht. Alexander stond te springen om zijn hand in het beton te drukken, maar Charlotte vond het eerst wat spannend. Maar gelukkig is het gelukt. Daarnaast zit er ook een steen in uit de tuin van de ouders van Ivo en gevonden stenen en blaadjes. De lange betonnen tafel is zo wel heel persoonlijk geworden.

Groots uitzicht over de Maas

Toen Ivo voor het eerst het huis binnenkwam zag het hele huis er totaal anders uit. In het midden van het huis stond bijvoorbeeld een wenteltrap. Deze trap zat altijd in je zichtlijn, wat enorm jammer is. Door de trap naar de zijkant te verplaatsen, is er nu een geweldige uitzicht naar het water. Bij de nieuwe trap heeft hij gekozen voor een hele bijzondere afscherming met verticale metalen kabels tot aan het 5,5 meter hoge plafond.

Minimalistische inrichting

Het huis zelf is heel minimalistisch en daar houdt Ivo enorm van. Voor de inrichting van zijn huis heeft hij zich laten inspireren door de Japanse architect Tadao Ando. In zijn werk komen materialen zoals beton, hout, steen en groen veel terug, in combinatie met grote ramen. Ivo heeft zelf ook veel gebruik gemaakt van deze materialen en vond het belangrijk om de zichtlijn naar het water en veel licht te behouden in zijn huis.

'Deze haven heeft een tweede leven gekregen. Van pakhuis naar woonhuis.'
Ivo Broeren - manager financiƫle technologie
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum