In de Houthavens van Amsterdam laten Daan en Maartje hun huis bouwen van maar liefst 5 woonlagen. Omdat dit het eerste blok in de Houthavens was, konden zij alles zelf bepalen. Dit is ook zeker terug te zien in de allesbehalve standaard indeling.

Fotografie: Sheena Schouwink

Er was nog helemaal niets

Ongeveer tien jaar geleden was er nog niets op deze plek, geen huizen, geen bouwactiviteiten, niets. Het enigste wat zeker was, was dat er een nieuwe wijk zou komen. Hier mocht nog alles en het was heel betaalbaar. Daan was meteen enthousiast en tekende voor een stuk grond: 'Alles van de grond af aan opbouwen leek mij echt magisch. En kijk nu, geen zandhoop, maar heel toffe plek, zo aan het water.' Maartje zag het eerst helemaal niet zitten, maar Daan heeft haar kunnen overtuigen van de plannen. Nu zijn ze allebei heel blij met de stap die ze gezet hebben.

'Ik denk dat we hier pas weg gaan als we de trappen niet meer op komen.'
Maartje Bolt - lees bevorderaar

Bijzondere boekenkast

In het huis moest veel ruimte zijn voor boeken en zo hebben ze op de vide een hele bijzondere boekenkast gemaakt. Ze zagen een foto van een bibliotheek in China en dit hebben ze letterlijk nagemaakt. Met veel hout, wat de ruimte veel warmte geeft. 

Alle ruimte om te spelen

Daan en Maartje wonen hier met hun 2 dochters Kiki en Puck. Met vijf woonlagen is er genoeg ruimte voor iedereen. Hun twee dochters hebben naast ieder een eigen kamer ook een hele verdieping als speelruimte. Daarin staat een piano, er hangen ringen en een boxzak aan het plafond en daar kan eindeloos geknutseld en gespeeld worden.

Groene badkamer

In de badkamer wilden ze niet zomaar een gordijn ophangen. De buren hadden een leuk plan om metalen plankjes te maken voor het raam en daar planten op te zetten. En dat hebben Daan en Maartje ook gemaakt. Het bijzondere badkamer meubel is een werkbank uit India. Deze hebben ze met de bakfiets opgehaald bij een winkel in Amsterdam en omgebouwd.

'We hebben allebei een soort allergie voor frutsels, dus het moet functioneel of echt mooi zijn.'
Daan Faber - culinair avonturier

Wonen in een ecowijk

De Houthavens in Amsterdam is een zogenaamde ecowijk. Dat betekent dat er energie wordt teruggewonnen door de zonnepanelen die overal op de daken liggen. De warmte komt uit de haven, omdat ze daar een overschot hebben. En de koelte van het huis komt weer van Het IJ. Dus ze leven best wel energiezuinig.

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum