'Het begon met een veulen. Inmiddels is het een uit de hand gelopen hobby'
Van bedreigde diersoort naar populair ras
De Fries werd al in de dertiende eeuw gezien. Ze werden veel gebruikt als werkpaarden. Door de mechanisatie was het ras in de jaren 60 bijna uitgestorven. Gelukkig werd het ras net op tijd weer razend populair en lopen er zo'n 60.000 tot 80.000 van de bijzondere dieren rond op de hele wereld.
'Het is het mooiste moment van de dag om de paarden in de wei te zetten. Dan zijn ze zo blij'
Geverfde Friezen
Achter het fokken van Friese paarden zit een heel beleid. Elke merrie staat geregistreerd bij het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) en er word een berekening gemaakt welke merrie en hengst een goede combinatie zijn. Sinds een paar jaar is Dik jury van het KFPS. Waarin hij jonge paarden keurt. Er wordt gelet op hun hals, hoofd, oren en de zwarte kleur. Sommige Friezen zijn bruin en worden zwart geverfd. Dat willen ze op de keuring écht niet zien.
Liever geen opgegeten manen
Friese paarden staan bekend om hun lange manen. Heel mooi, maar niet altijd even praktisch. Als de paarden gaan eten zitten de manen zo in de weg dat ze die soms opeten. Dat is natuurlijk zonde. Daarom worden de manen regelmatig ingevlochten.
'Al sinds mijn 4e zit ik op het paard en het is elke dag weer een groot genot'
Fries temperament
Veulens krijgen eerst drie jaar lang de tijd om groot te worden en zich te ontwikkelen. Friezen zijn over het algemeen wat later rijp en op hun kracht dus het is belangrijk om goed te tijd te nemen voor je begint met het beleren. De paarden hebben warmer bloed dan de meeste werkpaarden en zijn daarom met hun temperament ook goed geschikt voor de dressuursport.
'Daar kan ik zo van genieten als ik m'n dochter zo zie rijden met dat prachtige Friese paard'
Meer zien?
Bekijk hier de video en krijg een rondleiding door de stallen en over het erf van de familie Brummel.
Bekijk de video