In dit statige pand aan de oude haven in Enkhuizen woont de welvarende familie Snouck van Loosen. Een toonbeeld van pracht en praal tot een tragisch lot deze familie treft.

Onverwachte wending

Tragisch genoeg woont de vrouw des huizes, Maria Snouck van Loosen, een groot deel van haar leven alleen tussen al deze glamour uit de 18e-eeuw in huis Snouck van Loosen. Vroeg in haar leven overlijden namelijk zowel haar man als beide zoons. Maria grootste wens is, ‘dat dit huis zal worden ingericht ter bewooning voor ongehuwde vrouwen of weduwen, uit den fatsoenlijke stand’, zo schrijft ze in haar testament. Zo krijgt dit luxe familiehuis een nieuwe bestemming en groeit uit tot een verzorgingshuis voor vrouwen. 

In de gang word je overvallen door de schoonheid van het plafond
Valentijn Carbo, architectuurhistoricus

Historische pronkstukken

De rijkdom en status van dit historische familiehuis is voelbaar in de entree, gang en ontvangstkamer van het huis. Het bezoekt vergaapt zich hier aan de bewerkte plafonds, het antieke meubilair en de pronkkasten in originele kleuren, met tinten goud en sierlijk houtsnijwerk. Dat het zo goed bewaard is gebleven maakt dit huis en het interieur uniek en geeft een zeldzaam inkijkje in het leven van de familie in deze tijd.

Robijnrood eeuwenoud behang

In de ontvangstkamer springt het 300-jaar oude behang direct in het oog. Oorspronkelijk robijnrood, dat is te zien aan deze lap van de originele stof, maar door het daglicht inmiddels vervaagd. Stel je voor hoe deze kamer in haar gloriedagen straalde in die robijnrode kleur? Terwijl de familie voor speciale momenten een toast uitbrengt met feestelijk servies. 

'Om zo je oude dag te kunnen slijten is prachtig'
Valentijn Carbo, architectuurhistoricus
Snouck van Loosenhuis Enkhuizen

Bekijk de video

En krijg een persoonlijke rondleiding van onze architectuurhistoricus Valentijn Carbo. Hij vertelt je alles over de bewoners en de historie van dit bijzondere verzorgingstehuis.

Bekijk de video

Nieuwe huisgenoten

Na het overlijden van Maria komt haar wens uit en nemen zes nieuwe bewoonsters hun intrek in het Snouck van Loosenhuis. Elke avond eten zij samen en zo ontpopt dit huis zich als voorloper van een verzorgingshuis. Dit zorgt ook voor werkgelegenheid voor vrouwen uit de buurt, zeer welkom in deze tijd. Bijzonder was het ook, want zo leefde arm en rijk onder een dak.

Geschreven door
Elisa Bakker
Datum