Met een ondergaande zon op de achtergrond en een laptop op schoot maken Jan en Debby op het strand de eerste tekeningen voor hun droomhuis. Zij verbouwen een voormalige diervoederfabriek in het Overijsselse Dalfsen. Dat gaat niet zonder slag of stoot.

Verliefd op oude gebintenconstructie

Vanaf de jaren ‘80 heeft het pand gediend als diervoederfabriek. Hier werden allerlei soorten dierenvoeding geproduceerd. In 2003 kopen Jan en Debby de loods over. Hun zoektocht naar een groot huis waarin onder andere plek is voor de grote muziekstudio van Jan is geslaagd. In eerste instantie vindt Debby het hele plan maar niks, totdat ze tijdens de bezichtiging de binnenkant van het pand zag.

Allebei worden ze verliefd op de oude gebintenconstructie (portaalvormige houten draagconstructie) die overal vanaf de grond tot aan de nok zichtbaar zijn. Overal zien ze mogelijkheden, ruimte en onmogelijke verbouwingen die zullen volgen, maar dat houdt Jan en Debby niet tegen om hun droomhuis te realiseren.

We hebben vijf jaar lang verbouwd!
Bewoners Jan en Debby

De eerste steen

De dochters van Jan en Debby leggen op 4 juli 2003 de eerste steen. Dat is ook nog eens op de geboortedag van zowel Jan als van Debby. Dat maakt het voor hen extra bijzonder. Het stel gaat niet voor half werk: het hele pand wordt geïsoleerd. Tussen de muziekstudio van Jan en het woonhuis bouwen ze een brandmuur. Dit beschermt beide delen van het huis tegen brand, maar het werkt ook isolerend en geluiddempend.

Op de vloer storten ze beton, Jan ontwerpt de ramen en kozijnen zelf, de stalen pilaren in de hal halen ze uit een oud station uit Parijs en samen met een kundige bouwvakker uit hun team maken ze zelfs een kerkkoepel in huis. Op het drukste moment hebben Jan en Debby 30 werknemers in huis. ‘Het was één gigantische klus, een chaos, maar wát een geweldige tijd om op terug te kijken’, aldus Jan.

Bouwbedrijf failliet

Vijf jaar lang staat er druk op de ketel: het werken en verbouwen gaat dag en nacht door. Op het moment dat het bouwbedrijf waarmee het stel samenwerkt failliet gaat zien ze het even niet meer zitten. Als hun geld zijn ze kwijt. Met tranen in hun ogen moeten Jan en Debby geld lenen bij vrienden, familie en collega’s van Jan uit de muziekindustrie. Ondanks de tegenslagen blijven ze erin geloven: dit moet hun droomhuis worden! Ze krijgen de financiering rond en zetten door.

Gerenoveerde diervoerderfabriek Dalfsen | Foto: Sheena Schouwink

Blijf zoals je bent

Jan werkt als muziekproducer en componist en schreef het nummer: ‘Blijf zoals je bent’ voor Justine Pelmelay. Daarmee won zij in 1989 het Nationaal Songfestival, maar oorspronkelijk schreef Jan het als liefdesliedje speciaal voor Debby! Gelukkig kan het stel ondanks alle 'verbouw-stress' elkaar nog in de ogen kijken. Jan maakt een romantisch gebaar en kerft de tekst: ‘hertje, mijn liefde voor jou is eeuwig’, in het bankje naast het bed.

Muziek in huis

Naast liefde kom je in het huis ook overal muziek tegen. Zo zijn de deurknoppen in de door Jan ontworpen stalen deuren nagemaakt als microfoon. Op de rand van het huis zit een muzieknoot als ornament en naast de gigantische trap in huis pronkt een bijzondere vleugel. Alles past in het bijzondere en smaakvolle interieur van Jan en Debby.

Waar hun inspiratie vandaan komt? ‘Onze woonbeleving is eigenlijk een verlengstuk van hoe we in het leven staan. Je ziet de stijl terug in het huis. Het is een mix van oud, nieuw en industrieel. Door de jaren heen zie je overal van alles en dat sla je op en neem je mee. Dat is onze stijl’, aldus Debby.

Twee oude bomen verhuizen

Naast het fantastische huis, worden er in de tuin ook de puntjes op de ‘i’ gezet. Debby organiseert bruiloften voor haar werk en toen ze toevallig hoorde dat er twee bomen plaats moesten maken voor een woonwijk, greep ze in.

Twee oude lindebomen, die in 1886 cadeau werden gegeven als huwelijkscadeau, worden nu met een grote kraanwagen verhuisd naar de voortuin van Jan en Debby. ‘Iedereen in Dalfsen verklaarde ons voor gek, maar het is wel mooi gelukt!’ zegt Debby.

De beide bomen staan nu te pronken voor de voormalige diervoederfabriek. Het huis ligt op een natuurlijke zandbult, iets hoger dan de tuin. Doormiddel van trapjes, verhogingen, muurtjes en bijzondere lampen, waan je je door de tuin, alsof je in een sprookje bent.

Geschreven door
Leon Siliakus
Datum