Vroeger was het de stek van de pastoor of predikant, maar lang niet altijd blijft de pastorie van de kerk. De volgende generaties weten van deze historische panden hun droomhuis te maken. Dat is nog eens sfeervol wonen!

Klassieke Groningse pastorie

Wonen op een plek waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan? Harrie en Lacina grepen hun kans toen een middeleeuwse pastorie te koop kwam te staan. Ze toveren het pand om tot een licht en klassiek huis en bewaren karakteristieke elementen zoals de hoge plafonds, glooiende werfkelders en het uitzicht op de monumentale bomen.

Bekijk de video

Pastorie pal aan het fort bij Utrecht

Bij toeval komen Anne en Ada de voormalig pastoriewoning tegen vlakbij het eeuwenoude fort van Blauwkapel in Utrecht. Ze gaan het avontuur aan, verbouwen het pand en maken er een prettig en lichte woning van. In de glazen serre kan je nu heerlijk genieten van de natuur om je heen.

Bekijk de video

Herbouwde middeleeuwse pastorie

Het is alsof je teruggaat in de tijd, maar de pastorie waar de Nederlandse kunstschilder Henk Helmantel woont, is helemaal herbouwd. Hij gebruikte het oorspronkelijke ontwerp en hergebruikte eeuwenoude kloostermoppen, bakstenen gemaakt door monniken. Ook in huis pronken bijzondere objecten. Zo hangt er in de opkamer een zeer zeldzame middeleeuwse kroonluchter.

Bekijk de video

Friese pastorie in Engelse stijl

Een oud huis opknappen is voor velen een nachtmerrie, maar voor Henk en Yfke een grote wens. In de Friese pastorie waarin begin 19e eeuw een Nederlandse predikant woonde die onder het pseudoniem Piet Paaltjens gedichtenbundels schreef, creëren zij een eigen plek. Resultaat: een huis in Engelse stijl met historie, charme en een grote tuin om bij weg te dromen!

Bekijk de video

13e-eeuwse pastorie in het Groningse Warffum

Het is één van de oudste huizen van Nederland en die historische sfeer voel je zodra je binnenstapt. Een pastorie uit de 13e eeuw in Warffum weet het hart van de huidige bewoners Mijnard en Grietha te veroveren. Zij besluiten elke kamer in huis met veel zorg op te knappen met oog voor detail en historie.  

Bekijk de video