Je ziet ze steeds meer; groendaken bomvol kleurrijke sedumplantjes. Staat vrolijk, is goed voor het milieu en voor de isolatie van jouw huis. Wat groeit er zo hoog en hoe leg je het aan?

Ecodaken noem je ook wel ‘groendaken’ of ‘sedumdaken’. Ze danken hun naam aan de sedumplant die vaak wordt gebruikt. Dat is een kranig vetplantje die heel goed tegen vochtigheid en extreme hitte kan. Perfect voor bovenop je huis dus. Sedum doet je dak zelf ook goed. Het werkt eigenlijk als een beschermend laagje, zorgt voor uitstekend waterbeheer en zo kan je dak wel drie keer langer mee.

Sedumplant

Kan je elk dak vergroenen?

In principe wel. Platte daken zijn wel gemakkelijker dan hellende daken. Op platte daken kan je meer variëren in de beplanting en wilde bloemen en grassen toevoegen, terwijl op hellende daken vaak alleen sedum blijft liggen (al dan niet met beschermende netten eroverheen). Een ecodak ziet er niet alleen leuk uit, maar geldt ook als een enorme geluidsdemper en isolerende laag. Goed voor jouw portemonnee en het milieu dus! Je kan sedum ook gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Dan hoef je in de zomer niet bang te zijn voor overbelaste panelen, want waar het op een dak soms wel tot 70 graden opwarmt, zorgt een groendak voor natuurlijke koeling. Bovendien absorberen de plantjes regenwater als een spons waardoor je het riool minder belast en het grondwaterniveau op peil blijft. Een groen dak zuivert ook de lucht en zet CO2 om in zuurstof. Win-win-win dus.

Welke planten zijn geschikt voor een groendak?

Sedum is heel handig, want het is weerbaar en sterk. Kwekers planten vaak een variatie van sedumplanten aan op een kokosmat met voeding. Dat is dan als het ware een groen kleed en geldt als de basis voor jouw groene dak. Je kunt dat op een plat dak afwisselen met wilde bloemen of gras- en kruidenzaad. De vogels, bijen en vlinders zullen je dankbaar zijn en wie weet je eigen bezoek of kroost ook? Want; hoe leuk is het om te koken met dille van eigen dak? 

Zelf doen: rol uit die mat!

Een groendak kun je laten aanleggen door een expert, maar ook zeker zelf maken. Je kan kant-en-klare sedummatten online of in een speciaalzaak aanschaffen. Kwekers kiezen verschillende soorten uit zodat jouw dak zowel in het voorjaar, hoogzomer als najaar bloeit.  En dan: aan de slag! Kijk eerst het dak goed na. Zie je spijkers of scherpe dingen? Verwijder die dan. Leg een schermdoek op het dak en laat de afwatering open. Vervolgens leg je er een watervasthoudende doek met een drainage laag bovenop. Als de doek dan vol zit met water, kan het in ieder geval weg en blijft al dat water niet op je dak liggen. Als laatst rol je kant-en-klare mat met een variatie aan sedum uit op je dak. De zijkanten vul je met grind, dit voorkomt dat de platen vol planten wegwaaien als het hard waait.

Je hebt weinig onderhoud aan een groen sedumdak, maar de plantjes groeien behoorlijk snel. Kijk dus twee keer per jaar of je het moet bijknippen. Mochten we een extreem warme zomer krijgen; verwen je groene dak dan af en toe met een frisse douche! Het blijven natuurlijk wel levende plantjes, die moet je een beetje te vriend houden.