Portret Valentijn Carbo
architectuurhistoricus

Valentijn Carbo

In BinnensteBuiten leidt Valentijn de kijker rond door ons cultureel erfgoed. Van traditionele boerderijen met bedstedes tot chique grachtenpanden uit de pruiken-tijd. 

Over Valentijn

Valentijn is van kinds af aan al gefascineerd door oude huizen. Zijn hart gaat sneller kloppen van bijzondere interieurs met een verhaal. Het is dan ook een logische stap dat hij Architectuurgeschiedenis gaat studeren. Valentijn werkt nu voor Vereniging Hendrick de Keyser, die zich inzet voor het behoud van architectonisch en historische belangrijke woonhuizen en interieurs.  Bij BinnensteBuiten vertelt Valentijn vol enthousiasme verhalen over de architectuur, het interieur, de geschiedenis én de bewoners van destijds. Met zijn sleutel opent hij deuren die normaal gesproken gesloten zouden blijven en neemt hij je mee terug in de tijd. Hieronder een selectie van zijn favoriete items.

Een van de oudste huizen van het eiland (kort na 1575 gebouwd) is het Tromp's Huys, waar schilderes Betzy Akersloot samen met haar man van 1896 tot 1922 heeft gewoond. Betzy stond bekend als een zeer zelfstandige, vrijgevochten, eigenzinnige vrouw, helemaal in die tijd. In de tuin liet de kunstenares een atelier bouwen met uitzicht op zee. Dit atelier werd later verbouwd tot woonhuis voor eveneens een zeer bijzondere vrouw op Vlieland: Lena de Bruin. 

Trompshuys op Vlieland

We gaan de geschiedenis in van een bijzonder huis in Haarlem: eind 18e eeuw laat Keetje Hodson een immens groot woonhuis voor zichzelf bouwen. Zij was destijds 25 jaar oud en schatrijk. Aan de rand van rivier het Spaarne wilde ze pronken en er verrees een enorm pand met meer dan veertig vertrekken. Opmerkelijk voor een jonge, vrijgezelle vrouw. Het interieur wordt gekenmerkt door fraai stuc- en schilderwerk en subliem houtsnijwerk. Uniek dat deze vrijwel ongeschonden bewaard zijn gebleven. Architectuurhistoricus Valentijn Carbo laat het allemaal zien.

Hodsonhuis in Haarlem
Het verleden gaat niet alleen over vroeger
-Valentijn Carbo

Uniek: Architectuurhistoricus Valentijn Carbo is in Heiloo, waar hij huis Nijenburg laat zien. Dit is namelijk één van de bestbewaarde buitenplaatsen in de provincie Noord-Holland. Normaal gesproken is dit huis niet toegankelijk, maar Valentijn komt overal. Een idyllisch 18e-eeuws landgoed met een imposante oprijlaan, een koetshuis en een romantische boomgaard; Nijenburg spreekt tot de verbeelding. Ook het interieur van het huis is indrukwekkend: De Blauwe Kamer, het pronkpoppenhuis, de Gele Kamer, de Zaal en de oude keuken; het zijn stuk voor stuk historische pareltjes.

Huis van Nijenburg in Heiloo
[Advertentie]

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!