Heilige huisjes

Het bezoeken van een godshuis blijft iets speciaals, maar een kerk als woning… dat is natuurlijk helemáál hemels!

Voor de een is het de ruimte, voor de ander de prachtige lichtinval of het authentieke karakter. Steeds vaker zien we dat leegstaande kerkgebouwen een tweede leven krijgen als woonhuis. Deze mensen zijn er in geslaagd van een religieus monument hun ultieme thuis te maken. Hoe? Lees maar gauw verder!

Woonkerk met familiesporen

Marike’s honden zijn haar kinderen - en voor je kinderen doe je alles. Dus du momentdat de predikantsdochter en haar drie Ridgeback rashonden uit hun Amsterdamse appartement groeien, wijken ze uit naar een Fries kerkje met riante tuin. Het dorpsgezicht van Alchum is voor Marike niet ‘zomaar een kerkje’: in het verleden heeft haar eigen vader hier gepreekt. Ze geeft het historische pandje een eigen moderne touch, maar het originele orgel blijft centraal staan in het huis.. en het doet het nog ook! Als dat niet zalig wonen is..

Co-housen in een kerk

Voor het gezin van Coen en Miriam eindigt de zoektocht naar de ideale woning bij de oude kerk van Alphen aan de Rijn. Met zoveel kubieke meters is het de perfecte locatie om samen met de ouders van Miriam onder één dak te kunnen wonen. Een kerk als meergeneratiehuis, symbolischer kan bijna niet, en het is bovendien ontzettend functioneel. Opa en oma zijn er nu voor de kleinkinderen, maar als ze straks zelf hulp nodig hebben, kunnen Coen en Miriam er voor hen zijn. 

Kerk voor een prikkie

De 32-meterhoge spits van de Hubertuskerk torent hoog boven het dorp Dongen-Vaart uit. Niet te missen dus, en de overweldigende binnenruimte maakt  helemaal diepe indruk op Wouter en Liesbeth bij hun eerste ontmoeting met de kerk. Het imposante gebedshuis blijkt ook nog eens een koopje, maar om de eigenaar te worden moet er nog wel een overtuigende brief naar het parochiebestuur. Ze krijgen groen licht, moderniseren hier en daar en halen zoveel mogelijk huiselijke knusheid naar binnen. Alles in goede sfeer met de buurtgenoten, want de oude Mariakapel en het naastgelegen kerkhof blijven voor iedereen toegankelijk. 

Kapel met karakter

Judith is de gelukkige eigenares van een kloosterkapel in Roermond. Het monumentale pand kent een rijke geestelijke historie. Reusachtige glas-in-lood-ramen en een origineel biechthokje herinneren hieraan. Kunstenares Judith houdt wel van een artistieke knipoog en ziet het als sport om modern en traditioneel spannend te combineren.  Een oude relikwieput opgefleurd door een blinkend gouden designschedel, dat zie je toch niet vaak!

Tezamen in Zeeland

In 2003 wordt in de Zeeuwse Sint-Anna de laatste kerkdienst gehouden. Nog geen jaar later kopen Maartje en Meinte het oude Rooms-katholieke pand. Ze veranderen het stapje voor stapje in een gezellige leefplek vol comfort en slaan samen met hun drie dochters geen sindsdien kerkelijke kerstviering meer over – maar dan wel gewoon vanuit eigen huis. Ook voor anderen staat de deur van de Sint-Anna nog steeds open, Meinte en Maartje delen de geborgenheid van de kerk het liefst met zoveel mogelijk mensen.   

Omgekeerde wereld

De trend van verlaten godshuizen die worden hergebruikt als woning duurt voort, maar ook het tegenovergestelde gebeurt: nieuw gebouwde huizen geïnspireerd op de kerk. In het Friese dorpje Goutum staat de duurzame stulp van Gerben en Stijnie. Het is een nieuwbouwwoning in de vorm van een kerk. Zonder geschiedenis dus, maar met een verenigende missie. Bij de aanleg van de wijk is gezocht naar een manier om een dorpsgevoel te creëren, en wat vormt nu het kloppende hart van een gemoedelijk dorpsplein? Juist, de kerk!

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!