Voor de een is het de ruimte, voor de ander de prachtige lichtinval of het authentieke karakter. Steeds vaker zien we dat leegstaande kerkgebouwen een tweede leven krijgen als woonhuis. Deze mensen zijn er in geslaagd van een religieus monument hun ultieme thuis te maken.

Woonkerk met familiesporen

Predikantsdochter Marike en haar drie rhodesian ridgebacks ruilden een Amsterdamse appartement in voor een Fries kerkje met riante tuin. Het dorpsgezicht van Alchum is voor Marike niet zomaar een kerkje: haar eigen vader preekte hier. Ze geeft het historische pand een eigen moderne touch, maar het originele orgel blijft.

Bekijk de video
Kerk Achlum (63)

Meergeneratiehuis in een kerk

Voor het gezin van Coen en Miriam eindigt de zoektocht naar de ideale woning bij de oude kerk van Alphen aan de Rijn. Met zoveel kubieke meters is het de perfecte locatie om samen met de ouders van Miriam onder één dak te wonen. Een kerk als meergeneratiehuis, symbolischer kan bijna niet.

Bekijk de video

Kerk voor een prikkie

De 32 meter hoge spits van de Hubertuskerk torent boven Dongen-Vaart uit. De overweldigende binnenruimte maakt diepe indruk op Wouter en Liesbeth. Het imposante gebedshuis blijkt ook nog eens een koopje, maar om eigenaar te worden moet er nog wel een overtuigende brief naar het parochiebestuur worden geschreven. Ze krijgen groen licht, moderniseren hier en daar en scheppen huiselijke knusheid.

Bekijk de video

Kapel met karakter

Judith is de gelukkige eigenaar van een kloosterkapel in Roermond. Het monumentale pand kent een rijke historie. Reusachtige glas-in-loodramen en een origineel biechthokje herinneren daaraan. Kunstenares Judith houdt wel van een artistieke knipoog, getuige de oude relikwieput opgefleurd met een blinkend gouden designschedel.

Bekijk de video

Tezamen in Zeeland

In 2003 wordt in de Zeeuwse Sint-Anna de laatste kerkdienst gehouden. Nog geen jaar later kopen Maartje en Meinte het oude Rooms-katholieke pand. Ze veranderen het in een gezellige leefplek vol comfort en slaan samen met hun dochters geen sindsdien kerkelijke kerstviering meer over – maar dan wel gewoon vanuit eigen huis. Ook voor anderen staat de deur van de Sint-Anna nog steeds open.

Bekijk de video

Omgekeerde wereld

Ook het tegenovergestelde gebeurt: Huizen geïnspireerd op een kerk. In het Friese Goutum staat de duurzame stulp van Gerben en Stijnie. Het is een nieuwbouwwoning in de vorm van een kerk. Zonder geschiedenis dus, maar met een verenigende missie. Bij de aanleg van de wijk is gezocht naar een manier om een dorpsgevoel te creëren, en wat vormt nu het kloppende hart van een gemoedelijk dorpsplein?

Bekijk de video